Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Nemzetközi workshop vadon élő orchideákról

Utolsó módosítás: 2015. június 11.

Sikeres és hasznos volt a Vadon élő orchideák védelmével és szaporításával kapcsolatos nemzetközi workshop a Természettudományi Karon és a Növénytani és ökológiai Tanszéken

Május 1-6-ig került megrendezésre főiskolánkon az a nemzetközi előadóülés és külföldi meghívottak, valamint nemzeti parkokban dolgozó botanikus kollégák által terepen és laboratóriumban tartott európai szintű konzervációbiológiai gyakorlat sorozat, melynek célja a 2014-es Növénymegőrzési célokról szóló jelentéshez igazodva az európai vadon élő orchideafajokra vonatkozóan hatékonyabb ex situ és in situ megőrzési ismeret megosztása, sikeres gyakorlat bemutatása és esettanulmányok értékelése szakemberek által. Botanikus kertek Világszövetsége, a BGCI által lett előkészítve és a Convention on Biological Diversity (CBD) adta ki és kimondja, hogy 16 globális növénymegőrzési célkitűzés nem halad a teljesítés felé, melyeknek határideje 2020.

Az első két napon az Egyesült Királyságból Philip Seaton, két sikeres, a Kew Garden, a Királyi Botanikus kert által kiadott könyv szerzője, Julia Jones, a krétai Flowers of Crete szervezet alapítója, Peti Erzsébet, a magyarországi Pannon Magbank vezetője és Sulyok József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Élővilágvédelmi Osztály vezetője tartott plenáris előadásokat. A rendkívül érdekes, új eredményeket és technikákat felvonultató előadások mellett posztereket is bemutattak a második napon az ukrán és lengyel egyetemekről érkező kollégák.

A fogadás előtt a Líceumban Hegyesi Hudik Margit, Bajzát Linda és sulyok József hallgató Növények a dalokban című, vetítéssel egybekötött koncertet hallhatták a résztvevő botanikusok.

A laboratóriumi technikákat gondos, közös laboratóriumi eszköz és táptalaj előkészítés előzte meg, melyet a konferenciát megelőző napokban Philip Seatonnel és Pénzesné Dr. Kónya Erikával Hilyákné Kadlott Mária tanszéki laboratóriumi asszisztens koordinált. Sor került a Botanikus kert látogatására is, ahol a résztvevők megnézhették két hazai orchideafajunk, a Cephalanthera damasonium és az Orchis purpurea spontán szaporodó populációit is.

Szerdán a résztvevő botanikusok a Herbárium megtekintése után, melyet Sass-Gyarmati Andrea mutatott be a látogatóknak, a Felsőtárkányban található BNPI Oktatóközponttal ismerkedhettek meg, majd megtekintettek néhány orchidea élőhelyet a BNPI természetvédelmi szakemberei, Novák Richárd és Sulyok József irányításával. Dr. Pócs Tamás akadémikus, professzor emeritus is csatlakozott a programhoz.

A konferencia és workshop célja azoknak a szakembereknek megismertetése volt, akik speciális, könyvekben publikált, vagy terepen nagyon hasznos tapasztalatai vannak és szélesebb szakmai körnek szeretnék ezeket a természetvédelmi botanikai ismereteket átadni.

A Planta Europa szervezet ezért adta nevét a workshophoz, az első napon a Szakértői Bizottság elnöke, Mora Aronsson köszöntötte is videókapcsolaton keresztül a résztvevőket.


Mindenkinek, aki segített a sikeres workshop szervezésében, köszönjük!

Pénzesné Dr. Kónya Erika PhD
tanszékvezető egyetemi docens, dékán
Növénytani és ökológiai Tsz. EKF TTK


Programkiadvány

 

 

 


< Vissza