Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egri főiskolások sikere Nagyváradon

Utolsó módosítás: 2015. május 08.

Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen adták át a Kortárs Hangon XI. Nemzetközi Irodalmi Pályázat díjait, április 16-án. Az egyetem Bartók termében dr. Horváth Gizella, a vendéglátó intézmény rektorhelyettese és dr. Liptai Kálmán, főiskolánk rektora köszöntötte a megjelenteket.

Az Eszterházy Károly Főiskola, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és a Miskolci Egyetem pályázatára 11 egyetem 4 kihelyezett karának 74 hallgatója küldte el pályaműveit. A pályázatokat, Serfőző Simon, József Attila-díjas költő vezetésével, irodalmi szakemberekből álló zsűri bírálta el, melynek eredményeként 42 hallgató kapott lehetőséget a válogatott hallgatói kötetben való bekerülésre. Közülük 7 egyetem 14 hallgatóját díjazásra is javasolta a zsűri. Ennek alapján a legtöbb helyezést – szám szerint négyet –, az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatói érdemeltek ki. Őket 3-3 helyezéssel a kolozsvári Babes-Bolyai és a Miskolci Egyetem követi, két helyezése lett a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemnek, 1-1 pedig Marosvásárhelyre az orvosi egyetemre és Komáromba, a Selye János Egyetemre került.

I. díjas André Ferenc, Kolozsvár, Babes-Bolyai Tudomány Egyetem
Ozsváth Zsuzsanna, Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem
II. díjas Herédi Rebeka, Eger, Eszterházy Károly Főiskola
Kispál Dániel, Eger, Eszterházy Károly Főiskola
Sárkány Tímea, Kolozsvár, Babes-Bolyai Tudomány Egyetem
III. díjas Hangácsi Zsuzsanna, Miskolci Egyetem
Jakab Kelemen László, Sárospatak, Eszterházy Károly Főiskola Comenius Kara
Jaszenovics Lilla Anna, Marosvásárhely, Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem
Szilágyi Szilvia, Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem
Különdíjas Leczkési Gábor, Komárom, Selye János Egyetem
Sós Ádám, Eger, Eszterházy Károly Főiskola
Ugron Nóra, Kolozsvár, Babes-Bolyai Tudomány Egyetem

A díjátadást követő fogadáson János Szabolcs, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora gratulált a díjazottaknak. Köszöntőjében hangsúlyozta annak az összefogásnak jelentőségét is, melynek eredményeként az egri főiskolások mellett, a nagyváradi PKE Képzőművészeti tanszékének hallgatói adták a költészetnapi kötet képanyagát. A pályázat meglepetése volt, hogy idén először, a díjátadó Gálát követően Turczi István, Prima Primissima-díjas író-költő-szerkesztő, egyetemi oktató három napos mesterkurzust tartott, Kortárs Hangon Szakmai Műhely néven. Itt megismerkedhettek a fiatalok többek között a kreatív írás, az írásművészet, az irodalom és média viszonyával, előadásokat hallhattak Vincze Ferenc írótól, Demény Péter és Benő Attila költőtől a Partiumi Keresztény Egyetem és a Babes-Bolyai Tudományegyetem tanáraitól.
A díjátadó Gáláról és a Kortárs Hangon Műhelyről a Líceum Televízió dokumentumfilmet forgatott, melyet rövidesen műsorára tűz.
A Kortárs Hangon pályázat, a díjazás, a megjelenő kötet és a háromnapos Kortárs Hangon Műhely az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, az Alapítvány a Közjóért, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft és a Parnasszus folyóirat és kiadó támogatásával jött létre.

Szerző: Ress Alexandra Héla
Fotó: Kormos Ádám

 

< Vissza