Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Védekezés

Utolsó módosítás: 2020. október 15.

Alábbiakban a koronavirus.gov.hu oldalon található hasznos információkat olvashatja a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében.

Fontos tudni, hogy a koronavírus (az influenzához hasonlóan) cseppfertőzéssel terjed. A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe. Ezért is fontos több mint 2 méter távolságra maradni a megbetegedett személyektől és betartani az alapvető higiéniai szabályokat, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl - olvasható az oldalon.

Az oldalon az alábbi hasznos tanácsok olvashatók:

– Ne menjen olyan környezetbe, ahol nagy a valószínűsége a fertőzésnek! Ezért is fontos, hogy ne utazzon most például a gócpontnak számító Észak-Olaszországba vagy olyan más területekre, amiről már tudni lehet, hogy sok a fertőzött.

– Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!

– Alaposan és gyakran mosson kezet! Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!– Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra, minden zárt térre.

– Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!

– Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget!

– Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!

– A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.

→ További hasznos információkért keresse fel a koronavirus.gov.hu oldalt! ←

Forrás: koronavirus.gov.hu


< Vissza