Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskola

Utolsó módosítás: 2017. december 18.

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Intézet, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az Eszterházy Károly Egyetem kutatói szervezésében idén a 17. alkalommal rendezték meg a hazai és a nemzetközi nehézionfizikai kutatások egyik úttörőjéről, a néhai Zimányi József Széchenyi-díjas fizikus akadémikusról elnevezett 2017-es Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolát.

Az idei találkozóra rekordszámú, 109 résztvevő regisztrált, közülük 66 diák, illetve doktorandusz, részvételüket az EU COST programjának THOR projektje is támogatta. A vendégek 5 földrész 24 országából érkeztek, és az öt nap alatt 77 előadást tartottak, többek között Csörgő Tamás (MTA Wigner FK, Budapest és Eszterházy Károly Egyetem, Gyöngyös) ismertette a HBT effektusról és annak korszerű nehézionfizikai és részecskefizikai alkalmazásairól szóló áttekintő előadását, melyet 2017 során korábban három más szakterületi világkonferencián is meghívott, összefoglaló előadásként prezentált.
A felfedezések szempontjából kiemelkedően fontos, hogy a Nemes Frigyes előadásában bemutatásra került az Odderon, egy új kvázirészecske felfedezésének első kísérleti bizonyítéka, és ebben a felfedezésben már az Eszterházy Károly Egyetem kutatói is részt vettek.
A 2017-es Zimányi Iskola alatt zajlott a Zimányi Iskola Nemzetközi Tanácsadó Testület második ülése is, amelynek elnöke Csörgő Tamás, az Európai Akadémia tagja, az Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskolák alapítója, tagjai Lévai Péter, az MTA rendes tagja, Biró Tamás, az Európai Akadémia tagja, (mindhárman Zimányi tanítványok, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontból), Csernai László, az Európai Akadémia tagja (Bergen, Norvégia), a Zimányi Díj korábbi nyertesei: Tetsufumi Hirano (Tokiói Egyetem, Japán), Tuomas Lappi (Jyväskyläi Egyetem, Finnország) Petreczky Péter (BNL, USA) és Chihiro Sasaki (Wroclawi Egyetem, Lengyelország), valamint a kísérleti nehézionfizika képviseletében Roy A. Lacey (Stony Brooki Egyetem, USA), Mike Tannenbaum (BNL, USA) és Giuseppe Verde (INFN Catania, Olaszország) professzorok.

Örömteli hírek a konferenciáról:

• Csanád Mátét, az Iskola helyi szervező bizottságának elnökét (ELTE) tagjai sorába választotta a Young Academy of Europe.
• Dávid Gábor (Stony Brook Egyetem, USA, a PHENIX kísérlet egyik alapító tagja) 2017. augusztus 20-án magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át.
• Nemes Frigyes (MTA Wigner FK és CERN) a TOTEM kísérlet tudományos vezetőjétől TOTEM Performance Award kitüntető oklevelet vehetett át.
• Kincses Dániel (ELTE Fizikus Doktori Iskola) kiemelkedő hallgatói munkájáért Pro Sciencia aranyérmet vehetett át Lovász Lászlótól, az MTA elnökétől (MSc témavezetője Csanád Máté).

A Zimányi Nehézionfizikai Téli Iskola helyi szervező bizottságának elnöke immár hetedik éve Csanád Máté, az Eötvös Loránd Egyetem docense, társszervezője pedig Ván Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa volt. A helyi szervező munkába az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont részéről 8 fő, az ELTE részéről 3 fő, az Eszterházy Károly Egyetem részéről pedig 2 fő, köztük sok doktorandusz illetve fiatal kutató kapcsolódott be.


< Vissza