Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Virágba borult az Eszterházy tér

Utolsó módosítás: 2018. május 15.

Az időjárás a nézelődőknek kevésbé, a növényeknek viszont kedvezett a Botanika Hetének nyitó napján, kedden. Pénzesné dr. Kónya Erika az egyetem dékánja és tanszékvezetője, a rendezvény főszervezője ismertette érdeklődésünkre az idei programokat.

Az idei már a kilencedik alkalom, amikor az Eszterházy tér „virágba borul". A Botanika Hetének szervezői ragaszkodnak a korábbi években már megszokott látványos, népszerűsítő bemutató részhez, amely sokakat megmozgat: a lakosságot, az oktatókat és hallgatókat egyaránt.

A programsorozatnak, mint azt Pénzesné dr. Kónya Erikától megtudtuk, van előadás és nyíltnap része is. Kedden például nyílt napot szerveztek a Botanikus kertben, volt növénybemutató az Eszterházy téren, délután pedig két előadásra invitálták az érdeklődőket. Az első előadást a Tittel Pál Könyvtárban Pénzesné tartotta Növények a művészetekben és a történelemben címmel, majd Patonay Katalin kutató tájékoztatta a közönséget a növényi eredetű élelmiszeradalékokról.

A szerdai napon a Herbárium ajtajait nyitják ki, melyről a dékán elmondta: mint a könyvtárban, úgy gyűjtik a növényeket egészen a trópusi vagy a mérsékelt övi területekről. A csütörtöki napon ismét lesznek előadások a növényszerető emberek számára: a növények és a fény kapcsolatáról tart élettani témájú előadást Dulai Sándor főiskolai tanár. Pénzesné dr. Kónya Erika és dr. Varga János főiskolai docens a növények és az állatok kapcsolatáról prezentálnak, valamint a mesterséges fények hatásáról is tájékoztatják a résztvevőket.

Pénzesné dr. Kónya Erika elárulta, a programmal meghatározó céljuk a partneri kapcsolataik erősítése: a Botanika Hete remek alkalom arra, hogy a kiállítókkal a szakmai témákról beszélgessenek kötetlen formában. Az érdeklődőknek is lehetőséget biztosítanak arra, hogy szakmai tanácsokkal gyarapíthassák tudásukat. Nem utolsó sorban a Botanika Hetén a hallgatók megismerhetik azokat a növényeket, melyekről idáig jóllehet, csak a tanórák keretei között hallhattak, s a szervezők nem titkolt célja az is, hogy népszerűsítsék a tantárgyat, a szakterületet a diákok körében is.

Fotók: Szántó György, Kakuk Dániel


< Vissza