Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Virág Ágnes oktatónk is a díjazottak között

Utolsó módosítás: 2021. április 29.

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének alkotói pályázatán a 2021-es év első félévének nyertese lett Virág Ágnes, a Vizuáis Művészeti Intézet oktatója.

– Az egri Eszterházy Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének oktatójaként és a budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Kommunikációtudomány Doktori Iskolájának hallgatójaként jelentkeztem a Politikatudományi Intézet pályázatára. Mindennek célja az, hogy egy kéziratomon dolgozzak Bene Márton viselkedéskutató mentorálásával. A cél nem kevesebb, mint a kézirat leadása bírálatra az Intersections. East European Journal of Society and Politics című szaklaphoz. Számomra ez azért is jelentős, mert ez az első alkalom, hogy a politikatudomány területén és kelet-közép európai közegben jelenhet meg cikkem, amennyiben eredményesen sikerül azt javítani. Az ösztöndíj a tanulásról szól, a közös munkáról és az esélyről a nemzetközi megjelenésre – osztotta meg velünk Virág Ágnes.

A cikket az alábbi absztrakttal mutatta be:

Érzelmes parlamenti oroszlánok: Értékelő metonimikus összetételek a szerkesztői karikatúrákban

A nemzeti épületek metonimikusan állhatnak annak intézményi vezetése vagy a nemzethez tartozó népesség helyett. Ezek a metonímiák képesek a különböző tevékenységeket érzelmes és értékelő módon keretezni, miközben a megkönnyítik a nemzeti kulturális különbségek és a sztereotípiák megalkotását. A kutatás során a budapesti Országház bejáratának oroszlánjait ábrázoló karikatúrákat gyűjtöttem össze. Az oroszlánok gyakran megszemélyesítések, érzelmeket fejeznek ki azért, hogy hangot adjanak különféle álláspontjaiknak. A korpusz ötvenegy szerkesztői karikatúrából áll, amelyeket a legolvasottabb nyomtatott magyar napilapokból – Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet – emeltem ki. Az eredmények szerint két metonímia – A RÉSZ AZ EGÉSZ HELYETT és A TAG A KATEGÓRIA HELYETT – kombinációja segítségével megállapítható, hogy A PARLAMENTI OROSZLÁNOK állhatnak A MAGYAR PARLAMENT/A KORMÁNY/A POLITIKUSOK, valamint AZ EMBEREK és A KISEBBSÉG helyett. Az oroszlánok által kifejezett érzelmek (például a kiábrándultság vagy a túlzott önbizalom) és a metaforikus és ironikus folyamatok hozzájárulnak ahhoz, hogy szemlélő el tudja dönteni, hogy kinek a hangját is hallja. A metonímia használata csökkenti a megszólaló személy – esetünkben „az oroszlán" – felelősségét.


A virtuális díjátadó 2021. április 27-én volt. Gratulálunk!


 


< Vissza