Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

VINO – új ízek az Egyetemen

Utolsó módosítás: 2017. augusztus 14.

Egyedi és rendhagyó gasztronómiai rendezvény került be az egri boros ünnepek naptárába az Egri Borút Egyesület és az Eszterházy Károly Egyetem összefogásának köszönhetően. A VINO - Kóstoló Ünnep szeptember elsején és másodikán kínál hangulatos együttlétet a Líceum udvarán.

Közel negyven kiállító, helyi borászatok, nívós éttermek, kézműves termékek: ezt kínálja Eger vadonatúj boros rendezvénye szeptember első két napján, a helyszín ezúttal a Líceum udvara lesz.

Az Eszterházy Károly Egyetem elindult egy úton, az Egri Borút Egyesülettel kötött együttműködést pedig a VINO-hoz hasonló kezdeményezésekkel is igyekeznek megtölteni tartalommal – fogalmazott dr. Liptai Kálmán rektor, a rendezvényt ismertető tájékoztatón. Hozzátette azt is, hogy az összekapaszkodás egyértelmű célja a szőlész-borász képzés felemelése és erősítése is, amely szép, de nem kis feladat.

Egerhez, a borvidékhez és az egri borokhoz is méltó lesz a Kóstoló Ünnep – fűzte tovább a gondolatot a rendezvény egyik megálmodója, az Egri Borút Egyesület elnöke. Dr Lőrincz György úgy fogalmazott, hogy még sok-sok érték vár kiaknázásra az Egri Borvidéken, melynek egyébként ma is kiváló helye van a hazai szőlész-borász társadalomban. A tizenöt esztendős Egri Borút Egyesület ezzel az új rendezvénnyel is szeretné megmutatni, mekkora áldás és milyen hatalmas erő rejtőzik az egri borászok összefogásában.
A borgasztronómia és a kultúra összefonódásának jegyében igényes és könnyed dallamokat hallhat a borkedvelő közönség kóstolás közben: a Líceum színpadára lép többek között Kozma Orsi és Szűcs Antal Gábor & Gál Péter is.
Kuriózumnak számít, hogy a VINO Kóstoló Ünnepen már az Eszterházy Szőlőbirtok borait is kóstolhatják a vendégek – árulta el dr. Váczy Kálmán Zoltán, az EKE Kutatási és Fejlesztési Központjának mb. főigazgatója.

A tájékoztatón Thummerer Vilmos és Petrény Norbert is örömét fejezte ki, hogy végre Egerben is lesz a helyi borászoknak lehetősége az első szüretek élményeiről beszámolni a szeptember elejére megálmodott ünnepen.

Fotók: Szántó György

 


< Vissza