Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Tudományos publikációval gazdagodtak a diákok

Utolsó módosítás: 2018. május 16.

Az idei Tudományról Diákoknak Kíváncsiságból program végéhez érve idén is Tehetségfüzetet vehettek át a dobogós helyezést elérő diákok. Alkotásaikat egy közös kötetben láthatták viszont.

Dr. Hadnagy József tanszékvezető főiskola docens köszöntötte a megjelenteket a Líceum 302-es termében, majd egy vetítést követően dr. Juhász Tibor megbízott rektorhelyettes mondott beszédet. Úgy fogalmazott: az egyetem ezzel a rendezvényével is arra törekszik, hogy hidat teremtsen a köz- és felsőoktatás között, s örömmel tölti el, hogy a programot már több helyen is jó példaként emlegetik. Hozzátette: mindez természetesen nagyrészt a nevező fiatalok munkájának köszönhető. A rektorhelyettestől azt is megtudhattuk, jövőre gondot fordítanak arra, hogy a természettudományokat is bevonják a programba.

Idén először a Tehetségútlevél hasznosságáról is tartottak előadásokat a köznevelésben dolgozók. Imri Erzsébet és Tatár-Szilágyi Erika, a miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium tanárnői voltak azok, akik iskolájuk bemutatását követően jó gyakorlataikat is elárulva prezentálták a Tehetségútlevél programban elért eredményeiket. Kiderült, 2015-ben csatlakoztak, s a kezdetek óta többszörösére nőtt a nevezések száma, s ezzel arányosan a dobogós helyezések is. Tatár-Szilágyi Ibolyától megtudhattuk, szerencsére a túlterheltség ellenére is motiváltak a diákok, akik az alábbi jelzőkkel illették magukat: kreatívak, nagy a tudásvágyuk, kitartóak, talpraesettek, kíváncsiak és bátrak. Az oktatók oldaláról megközelítve azt hangsúlyozta: a Tehetségútlevélnek köszönhetően láthatóvá válik a munkájuk.

Ezúttal egy pályaművel is megismerkedhetett a közönség, Vámos Liliána mezőkövesdi gimnazista munkájában azt vizsgálta, mi motiválja a mai fiatalokat arra, hogy zenélni tanuljanak. Számos kérdést vizsgált meg, melyből kiderült milyen életkorban, milyen nemű diákok és milyen hangszeren tanulnak legszívesebben, nem utolsó sorban pedig az, milyen motivációval járnak a zeneiskolába.

Öt kisfilm vetítését követően dr. Verók Attila tanszékvezető egyetemi docens értékelte a kötetet, elárulta: 34 pályamű került bele, s a QR-kódoknak köszöntően okoseszközök segítségével a filmes tartalmak is elérhetőek. A diákok immár a Magyar Nemzeti Bibliográfiában jegyzett tudományos publikációval is rendelkeznek, amit később, felsőoktatási jelentkezésük, tanulmányaik során is kamatoztathatnak.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza