Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Természetes impressziók

Utolsó módosítás: 2019. december 11.

Természetes impressziók címen nyílt Nemere Judit fluid artist festményeiből és Nagy Réka fotós fényképeiből kiállítás az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán.

Nemere Judit festékfolyatásos technikával készített képeit Nagy Réka Izland, Madeira és Norvégia tájait bemutató fotói ihlették. Az alkotópáros egy közös ismerősnek, Klausmann Viktornak köszönhetően ismerkedett meg, és kezdett közös projekt megvalósításába - így a kiállítást is ő nyitotta meg.

"Tavasszal egy beszélgetés során említettem meg Viktornak, hogy megálmodtam egy olyan kiállítást, ahol képpárok mutatkoznának be. Festményeket szerettem volna készíteni különféle tájakat ábrázoló fotók alapján. Mivel Réka Norvégia mesés tájain című kiállítása nem sokkal korábban nyílt meg, hamar érkezett is Viktortól a javaslat" – elevenítette fel a kezdeteket Nemere Judit.

"Éppen Gyöngyöstől körülbelül 2900 km-re, Marokkóban ültem egy buszon – csoportos utazáson vettem rész –, amikor megszólalt a telefonom. Láttam, hogy Klausmann Viktor keres, de nem tudtam felvenni, mert nagyon drága beszélgetés lett volna. Helyette küldtem neki egy üzenetet, hogy Facebook Messengeren írja meg, mit szeretne. Este a szállodába érkezés után meg is kaptam az ötletet bemutató üzenetet. Mindig is csodáltam azokat az embereket, akik ecsettel és festékkel, vagy ceruzával meg tudják alkotni azt, amit elképzelnek, többek között ezért is nagyon megörültem a lehetőségnek. Nagyon izgalmasan hangzott a közös munka lehetősége, ezért amint hazaértem, fel is vettem Judittal a kapcsolatot" – meséli Réka.

„Először az interneten keresztül beszélgettünk. Megismertük egymás munkáit és eldöntöttük, hogy közösen megvalósítjuk az álmomat. Egy délután összeültünk a gyöngyösi campus könyvtárában, ahova Réka három fotókönyvvel érkezett. Ezek az izlandi, norvégiai és madeirai utazásain készített fényképeit tartalmazták. Több száz képet néztünk át, amiből végül körülbelül húszat választottam ki. Ezt követték az alkotással töltött hetek, hónapok. Voltak olyan fotók, amik már ott, a helyszínen megihlettek és azonnal tudtam, hogy mit szeretnék látni a vásznon, de olyanok is voltak, amikre ahány alkalommal ránéztem, mindig más ötletem támadt. Az esernyős fotót például minimum ötször festettem meg" – folytatta Judit a mesélést.

„Bár több alkalommal mutathattam már be a fotóimat a nagyközönségnek, nagyon izgatottan vártam a kiállítás napját. Egy másik művészeti ág képviselőjével ugyanis még soha nem dolgoztam közösen. Nagyon kíváncsi is voltam, ugyanis a legtöbb festményt 4 órával a megnyitó előtt láttam először. Nem csalódtam Juditban, nagyon tetszettek az alkotások. Szinte az összes festménynél rájöttem elsőre, hogy melyik fotóm ihlette azokat. Érdekes, hogy egyedül a Norvégiában készült, esernyős kompozíció okozott némi fejtörést. Ahogy elkezdtük berendezni a kiállítást, láttuk, hogy a falra kerülő alkotások gyönyörűen kiegészítik egymás. A realisztikus ábrázolás, vagyis a fotóim mellett megjelenő, valamivel elvontabb, benyomásokat ábrázoló, az eredeti témát sokszor csak sejtető, színgazdag festmények hozzátesznek a fotókhoz és ugyanez igaz fordítva is" – mondta mosolyogva Réka.

„Nagyon örülök, hogy ilyen színvonalas kiállítást sikerült Rékával összehoznunk. Azt, hogy működik, amit megálmodtunk, a helyszínen kapott pozitív visszajelzések mellett az is igazolja, hogy megnyitó után nem sokkal érkezett egy felkérés, így az már biztos, hogy a gyöngyösi campusról Gödöllőre utazik a kiállítási anyag. Az is nagyon jól esett mindkettőnknek, hogy egy képpár el is kelt a megnyitó után, tehát az utolsó kiállítás után nem dobozokba, hanem egy lakás falára kerülnek" – zárta gondolatait Judit.

A kiállítás január közepéig várja az érdeklődőket. A gyöngyösi campus könyvtára nyitvatartási időben, december 20-ig és január 2-től várja a látogatókat.

Fotók: Erdélyi József


< Vissza