Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szövegek, módszerek, tananyagok

Utolsó módosítás: 2017. november 09.

2017. november 7-én Szövegek, módszerek, tananyagok – az oktatásnyelvészet perspektívája címmel műhelykonferenciát rendezett a Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatásnyelvészeti kutatócsoportja.

A rendezvény célja a 2009-ben alapított csoport eddigi eredményeinek bemutatása volt. A tankönyvkutató, tankönyvelemző munkáról beszámoló előadásokon szó esett az oktatásban használható szövegtípusok átalakulásáról, a tankönyvszövegek mondattanáról, a kommunikációs készségek és a beszédkészség fejlesztését szolgáló feladattípusokról, a magyar nyelv eredetének oktatásáról, a tankönyvekben érvényesülő nyelvi ideológiákról, illetve a Selye János Egyetem Variológia kutatócsoportjával való együttműködésről is.

A kutatócsoport felvette a kapcsolatot az OFI hasonló kutatási területű munkatársaival is: meghívásunkra Takács Edit a tankönvszerkesztői munka nyelvi aspektusairól, Kerber Zoltán pedig az új szakközépiskolai magyar és kommunikációs tananyag műveltségképéről beszélt.
A konferencia alkalmával a kutatócsoport a megújulási folyamatának részeként felvette a PeLI nevet, az elnevezés mozaikszavába építve a pedagógia és a lingvisztika szavak kezdő szótagjait, utalva a finn peli 'játék' jelentésű szóra is.


< Vissza