Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szobrot avattak Eszterházy tiszteletére

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 30.

Átadták az Eszterházy teret, mely immár Eszterházy Károly egyetemalapító püspök szobrával lett teljes.

Az átadó ünnepségen a város polgármestere, Habis László a város tereinek, épületeinek megújulásáról szólt, s úgy fogalmazott: a néhány éve átadott Dobó tér a város szíve, a most átadott Eszterházy tér pedig a város lelke.

Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora köszöntőjében az egyetemalapító püspök egri érkezését, az egyetemért, a városért folytatott cselekedeteit elevenítette fel. Eszterházyt szenvedélyes, örömteli emberként jellemezte, aki lendületes munkával kezdte el püspökként elsőként a „tudomány templomát" építtetni. Mint mondta: az Eszterházyt ábrázoló szobor nekünk, késői utódoknak igazán fontos.

„A tudomány vallás nélkül sánta. A vallás tudomány nélkül vak" – idézte Einstein gondolatait Dr. Ternyák Csaba egri érsek. Köszöntőjében kifejtette: a Bazilika és a Líceum két tudatosan összehangolt épület, Eszterházy Károly mindent megtett az egyházmegye felvirágoztatásáért, a hit embere volt és a tudomány elkötelezettje. Egyetem, universitas, teljesség: törekedjünk mi is erre a teljességre, a szellemi és lelki megújulásra, tanuljunk a püspöktől, fejtette ki gondolatait az érsek. Köszöntőjét követően megszentelte a teret és a szobrot.

A Kovács Jenő szobrászművész alkotta, teljesalakos bronzszobor Eszterházy Károlyról a Bazilika, a Líceum és az Érseki Palota ölelésében található a megújult téren.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza