Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szeptemberi sajtótájékoztató

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 19.

Újabb ösztöndíjjal bővül az egyetem támogatási rendszere, s számos izgalmas rendezvénynek ad otthont az intézmény a következő hetekben: ezeket mutatták be az egyetem szeptemberi sajtótájékoztatóján.

Elsőként Dr. Liptai Kálmán rektor osztotta meg a sajtó képviselőivel az eltelt hetek meghatározó eseményeit, úgy mint az egyetem küldöttségének indonéziai látogatását, melyen újabb közös képzések lehetőségét tárgyalták. Elárulta azt is: tervezik, hogy a Yunus Emre Intézettel közösen török nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak az egyetem hallgatóinak.

Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektorhelyettes a TeMa Tehetség Menedzsment Alapítvánnyal történő együttműködési megállapodás alapjait mutatta be. Elhangzott: az alapítvány céljai illeszkednek az egyetem szellemiségébe. A rektorhelyettes megemlített néhány egyetemi ösztöndíjat, melyekkel a campusok városaiban és azok kistérségeiben élő fiatalokat támogatja az intézmény.

Az alapítvány célkitűzései is hasonlóak az ösztöndíjjal, erről már Bartha Lajos, az alapítvány kurátora szólt bővebben. Mint elmondta, céljuk, hogy a kiemelkedően tehetséges nappali tagozatos hallgatókat havi rendszerességű ösztöndíjjal támogassák. A havi ötvenezer forintot a hallgatók szabadon felhasználhatják, fordíthatják akár lakhatásukra, konferenciamegjelenésre, vagy a tandíjkötelezettség teljesítésére. Kiemelt céljuk továbbá, hogy csökkentsék a tehetséges fiatalok kivándorlását.

Idén szeptember 24-én szervezik meg az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját, melyről Dr. Bognár József, a Sporttudományi Intézet igazgatója tájékoztatta a sajtó munkatársait. Hangsúlyozta: a sportnap nem csupán egy alkalom, hanem egy átfogó kampány része. A hallgatókat, a kollégákat és a város lakóit megmozgató kezdeményezéseknek az a célja, hogy az egyetem aktív része legyen a város egészségfejlesztésének.

A sportnap programjai közül kiemelte a Toronyfutást, az egészségügyi szűrővizsgálatokat, a véradást, valamint a délutáni közönségtalálkozókat, melynek 13.15-15.00 óra között a Líceum Díszterme ad otthont. Vendég lesz Keszler Andrea, Knoch Viktor, Erdei Zsolt, Szabó-Thomka Hanna és Fodor Rajmund is. A rendezvénnyel, melynek egyik helyszíne a megújult Eszterházy tér lesz, csatlakoznak a Mobilitás Hetének programsorozatához. A jótékonykodás is kiemelt szerephez jut: a Papamaci Árvái Alapítvány számára szereznek gyűjtést.

Hasonlóan színes és izgalmas programokat kínál szeptember 27-én a Kutatók Éjszakája, melyhez – a sportnaphoz hasonlóan – az egyetem mind a négy campusa csatlakozik, így közel száz programot kínál az intézmény. Dr. Juhász Tibor rektorhelyettes elárulta: minden tudományterület és korosztály találhat számára izgalmas programot. Kiemelt szerep jut idén a gasztronómiának is: vendég lesz Sass Dani, az egyetem egykori hallgatója, ahogy Dolák-Saly Róbert is, aki először debütál Világos professzorként a rendezvényen. A részletes program a kutatokejszakaja.hu oldalon elérhető.

Mitől tartunk valamit viccesnek? Mitől működnek az internetes mémek? Erre is keresik a válaszokat október 3-4-én a VI. Magyar Interdiszciplináris Humorkonferencián, melynek egyetemünk ad otthont. Dr. Domonkosi Ágnes, tanszékvezető elárulta: 16 egyetem és kutatóintézet lesz jelen a konferencián, s tartanak változatos előadásokat a humorról. A konferencia részeként október 3-án 18 órától a Líceumban Humorról-humorral címmel nyitott pódiumbeszélgetést szerveznek Dolák-Saly Róbert eladóművésszel és Kormos Anett humoristával.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza