Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Szabadtéri matematika

Utolsó módosítás: 2019. április 09.

Több mint 1200 diák és felnőtt versenyző gyűlt össze az Eszterházy Károly Egyetem sportpályáján, hogy összemérjék tudásukat a Medve Matek szabadtéri matematika versenyen.

A program 1999-ben, 20 évvel ezelőtt indult útjára Debrecenben, néhány lelkes egyetemistának köszönhetően. Az azóta már országos szintűvé bővült mozgalomban állandó jelleggel 7 városban, Egerben is már 4-5 éve rendezik meg ezt a szabadtéri versenyt.

A megmérettetés elsődleges célja, Dr. Balogh Tamás, a program főszervezőjének elmondása szerint az, hogy megpróbálják átlépni a tizenévesek ingerküszöbét. Egy olyan élményt szeretnének átadni nekik matematikai köntösbe burkolva, ami logikus gondolkozásra, csapatmunkára készteti őket, mindezt persze a szabad levegőn, mozgással egybekötve.

Az egyetem képviseletében Oláhné Dr. Téglási Ilona, a Matematika Tanszék adjunktusa köszöntötte a mezőnyt, aki elmondása szerint, maga is nagyon hasznos kezdeményezésnek tartja ezt a versenyt és reméli a jövőben is ugyanígy, ugyanilyen szép létszámmal rendezik majd meg.

A feladatokat tekintve a minél kevésbé 'tananyag szagú', viccesebb, logikai és szövegértéses típusok előtérbe helyezésére törekszenek a szervezők. A létszámból és a visszajelzésekből is kiderül, hogy a gyerekek élvezik ezt a fajta kombinációt és sokan már visszatérő versenyzőkként rajtolnak.

Az egri verseny kezdete a háromfős csapatok regisztrációit követően, egy gyors terep- és szabályismertetésből, majd egy közös bemelegítésből állt a Medve Matek kabala állatának, barna medvéknek beöltözött segítők vezetésével. Ezt követően négy óra állt rendelkezésre az egyetem sportpályája és kampusza körül kihelyezett állomásoknál kapott feladatok megoldására.

A versenyen minden csapat az egyre több jó feladatmegoldással bronz-, ezüst- és aranymedve besorolásokat szerezhetett, ami mellett persze a pontszámok alapján történő rangsorolás is megtörtént. A díjak átadásában Dr. Juhász Tibor, az egyetem tudományos, kutatási és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese segédkezett, aki maga is matematika szakos lévén még nagyobb örömmel gratulált a lelkes résztvevőknek.

A korcsoportonként 1. és 2. helyezést elérők automatikusan meghívást kaptak a június 1-én, Debrecenben megrendezendő országos Medve Matekra is. Különdíjjakban részesültek az egy iskolából legtöbb csapatot toborzó tanárok és azok az indulók, akik a legtöbb métert tették meg a verseny alatt.

Írta: Géczi Katalin

Fotók: Szántó György


< Vissza