Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Olasz Filmhét az Urániában

Utolsó módosítás: 2018. május 17.

A városnak évek óta tartó, s szoros a kapcsolata a Budapesti Olasz Kultúrintézettel, s ennek lesz gyümölcse jövőhéten az Olasz Film Hete, melynek az Uránia Mozi ad otthont.

A rendezvényről szóló sajtótájékoztatót is az Uránia Moziba szervezték. A programon Martonné Adler Ildikó alpolgármester a Budapesti Olasz Kultúrintézettel kialakult együttműködésre utalt, majd elárulta: a filmhét első napján, május 22-én kedden 18.30-tól az Amit csak akarsz című vígdrámát, a zárónapon, május 25-én pénteken 17.30-tól pedig a világszerte nagy sikerű Teljesen idegenek vígjátékot vetítik – mindkettőt olasz nyelven, magyar felirattal. A rendezvény minden napján, minden film ingyenesen megtekinthető. Két fő támogatója a programnak a Magyar Nemzeti Filmarchívum és az Eszterházy Károly Egyetem. Martonné Adler Ildikó elmondta azt is: a nyitó rendezvényen Koltai Lajos, Kossuth-díjas filmrendező, a záró rendezvényen pedig dr. habil M. Tóth Éva, az egyetem Mozgóképkultúra Tanszékének vezetője tartja a szakmai megnyitót. Klasszikus, újhullámos és dokumentumfilmek is szerepelnek a repertoárban.

Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy Eger kulturális életének ismét egyik vezérfonala lehet a filmművészet. Terveik között szerepel, hogy az Uránia újra filmes képzési központ legyen, minél több filmfesztiválnak és nyári egyetemnek adjon otthont.
Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója is jelen volt a tájékoztatón, elárulta: az Olasz Film Hét rendezésének ötlete az olasz külügyminisztériumból indult. Célja, hogy bemutassa napjaink olasz filmművészetét. Borghese is hangsúlyozta, hogy Egerrel már régre nyúlik vissza jó kapcsolatuk, s szeretnének ők is hozzájárulni ahhoz, hogy a városban virágozzon a filmkultúra, a filmoktatás. A filmhét csak az első állomás, terveik szerint ősszel zenei fesztivált, később pedig képzőművészeti tárlatokat is hoznak a városba.
A rendezvény a város és az olasz intézet mellett nem jöhetett volna létre az Agria Film Kft. támogatása nélkül, így néhány szóban annak ügyvezető igazgatója, Berényi Tamás is szólt a filmhétről. Kiemelte: alig néhány héttel az Uránia újra nyitását követően ez már a második filmes fesztivál lesz – a Slow Film Fesztivál után – amit itt szervezhetnek meg. Kiderült az is, hogy júniustól szeretnének az Illés György teremben újra művész filmeket vetíteni a különféle nemzetek alkotásai mellett.

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza