Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Negyvenéves a Miskolci Akadémiai Bizottság

Utolsó módosítás: 2019. december 11.

Ünnepi ülést tartott a Miskolci Akadémiai Bizottság abból az alkalomból, hogy 1979-ben, negyven éve alakult meg ez a tudományos testület, amely az észak-kelet-magyarországi régió (Borsod-, Heves- és Nógrád megye) tudományos életének egyik alapvető szervezője, koordinálója.


Az ünnepi rendezvényen a tudomány és a közélet több jeles személyiségének üdvözlő beszédei sorában egyetemünket dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektorhelyettes asszony képviselte. Ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az Eszterházy Károly Egyetem, illetve jogelődje kezdettől támogatta a MAB működését, annak munkájában sokrétűen részt vettek a különböző szakbizottságokban dolgozó egri kollégák. Számos tudományos, illetve tudományos ismeretterjesztő előadást egyetemünk az akadémiai bizottsággal közösen rendezett meg. Örvendetes, hogy Egerben és Gyöngyösön is immár öt éve működik MAB-Akadémiai Klub, amelynek keretében több mint 60 tudományos ismeretterjesztő előadás hangzott el. Jó néhány egri és gyöngyösi kolléga részesült az évek során MAB-tudományos díjban, s ezeket részben egyetemünk szponzorálta. Beszédében a rektorhelyettes asszony külön kiemelte a tudományok fontosságát és a tudomány művelőinek felelősségét hazánk jövőjének alakításában.


Dr. Roósz András akadémikus, a MAB elnöke rövid áttekintést adott a területi akadémiai bizottság 40 éves működéséről, a jelentősebb eseményekről, a bizottság megalakulásában döntő szerepet játszó kiváló tudós személyiségekről (Zambó János és Terplán Zénó akadémikusok).


Az ünnepség befejező részében dr. Rainer M. János akadémikus, egyetemünk egyetemi tanára tartott előadást 1989 – a rendszerváltás jelentése és emlékezete történészi megközelítésben címmel.


< Vissza