Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

MTÜ 2017

Utolsó módosítás: 2017. november 13.

Az Eszterházy Károly Egyetem hagyományaihoz híven 2017-ben is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz. A nyitó konferenciát november 8-án, szerdán 14 órakor tartották a Líceum Kápolnájában.

 

Ünnepi köszöntőjében Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora a Magyar Tudományos Akadémia 20 évvel ezelőtti elhatározását gróf Széchenyi István 1825. november 3-i tettéhez hasonlította, amikor is birtokainak 1 éves jövedelmét ajánlotta fel egy Magyar Tudós Társaság megalapítására. Az eltelt két évtized és az akkor megfogalmazott ötlet magáért beszél, hiszen a kezdeti egynapos ünnep mára már egy hónaposra nőtte ki magát. A tudománynak és a fiataloknak van jövője, kiemelkedően fontos ennek a területnek a támogatása, népszerűsítése - zárta gondolatait.

Dr. Roósz András akadémikus, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke a Líceum környezetét méltatta, ahol lehet és kell is a tudományt művelni. 
Az emberközpontú tudomány az idei év szlogenje. "Ez minden olyan tudományt jelent, ami az emberi élet javítására szolgál" - fogalmazta meg. Az ezekhez kapcsolódó a tudományos felfedezések közvetlenül szolgálják az emberi lét jobbá tételét, melyben nagy felelőssége van a tudósoknak. 
Az elnök az elmúlt évekhez hasonlóan elhozta a Miskolci Területi Akadémia ünnepi megnyitóján elhangzott köszöntőt, melyet az MTA főtitkára, Török Ádám mondott.

Dr. Roósz András ismertette a 2017. november 6-án elismerésben részesült egri oktatókat is. 
Kitüntető Tudományos Díjban részesült Dr. Marschall Marianna főiskolai tanár és Dr. Gebei Sándor egyetemi tanár. Érdekesség. hogy egy évben csak három ilyen elismerést adnak át, ebből kettő került az Esztreházy Károly Egyetemre.
Eddigi kiemelkedő tudományos munkájáért Tudományos Díjat kapott 5 egri ifjú oktató. A MAB-Egri Egyetem Díjat Szűcs Péter egyetemi adjunktus, Dr. Racsko Réka tanársegéd és Dr. Zombola Péter adjunktus kapott, MAB-Fleischmann Rudolf Díjban részesült Dr. Kaprinyák Tünde adjunktus, a MAB-Mérei Ferenc elismerést Dr. Héjja-Nagy Katalin főiskolai docens vehette át.

Ezt követően az alábbi plenáris előadásokkal folytadott a nap, melyben betekintést nyertek az érdeklődők a tudomány sokszínű világába (az előadások teljes egészében hamarosan megnézhetők a Líceum Televízió Youtube-csatornáján):
• Dr. Pléh Csaba, az MTA rendes tagja: Mit tud nyújtani a pszichológia a közoktatás tervezéséhez?
• Dr. Kozák Anita: Mediáció a munka világában
• Dr. Novák Tamás: Magyarok Amerikában – a legújabb PHENIX-eredmények

Dr. Juhász Tibor rektorhelyettes, az ünnepi sorozat főszervezője elmondta, hogy a november 8-i időpontválasztásnál figyelemmel kellett lenni a Magyar Tudományos Akadémia központi-, és a Miskolci Területi Bizottság helyi megnyitó ünnepségére, utóbbi 7-én volt. Így gyakorlatilag a legelső alkalmat sikerült megragadni a konferencia időpontját illetően.
Már az előző napokban is voltak események az egyetemen, és egészen november 30-ig összesen 47 programmal folytatódik még. Ebből az egyetem minden campusa, szervezeti egysége kiveszi részét, az idén 140 éves Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum is két programmal készül. 

Az eseménysorozaton belül a 160 éves sárospataki, és a 100 éves jászberényi tanítóképzésről is megemlékeznek, a hivatalos záró rendezvény pedig a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson lesz.

A rendezvényosorozat részletei campusokra és karokra lebontva az alábbi linken érhetők el: http://magyartudomanyunnepe2017.uni-eszterhazy.hu

Fotó: Szántó György


< Vissza