Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Mezőgazdálkodás, mint multifunkciós ágazat

Utolsó módosítás: 2018. december 12.

Természetismereti estet tartottak kedd este a Tittel Pál Könyvtárban.

Králl Attila, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa a mezőgazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatáról tartotta előadását. Elmondta: a kettő kapcsolatában vannak problémák, de vannak megoldási lehetőségek is, ezekre szeretnék felhívni a figyelmet.

Kérdésünkre elárulta: a mezőgazdasági területeken jelentős mértékben lecsökkent a biológiai sokféleség országunkban is. Egyesületükkel azt vizsgálják, hogy a mezőgazdaság géphasználata, vegyszerhasználata hogyan hat a biodiverzitásra és ránk, emberekre az egészséges élelmiszertermelés kérdésessége miatt.

– Azt állítjuk, hogy egy másik vágányon kellene elindítani a mezőgazdálkodást: fölhasználva az ökológia, a természetvédelem, az agrárium területein rendelkezésünkre álló ismereteket. Az új vágányon egy újfajta, fenntarthatóbb mezőgazdálkodást kellene kialakítani – hangsúlyozta. Egyesületükkel azt is vizsgálják, hogy az uniós támogatási formák hogyan befolyásolják a vizsgált folyamatot, hogyan lehetne olyan közös agrárpolitikát megvalósítani, ami a közösségi javak megőrzését szolgálja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a mezőgazdasági technológia rendkívüli módon fejlődik, ám a természetvédelem még nem ismeri a fejlődés hatásait. Fontosnak tartják, hogy felzárkózzanak az ismeretek terén, hogy természetvédelmi válaszaik adekvátak lehessenek.

Legfőbb céljuk tehát az, hogy segítsék azt a folyamatot, hogy a mezőgazdálkodás olyan multifunkciós ágazat legyen, mely nem csak az élelmiszertermelést, hanem a környezeti javak megőrzését, a társadalmi felelősségválallást és az élelmiszerbiztonságot is szolgálja.

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza