Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Megmintázott álmok a Kepes Intézetben

Utolsó módosítás: 2017. november 08.

A Zsolnay-gyár és márkanév több mint másfél évszázados történetének legszebb darabjaiból válogatott gyűjteményes kiállítás nyílt a Kepes Intézetben. A kiállítás érdekessége, hogy a kiállított tárgyak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 165 éves hagyományát mutatják be a kezdetektől napjainkig. Az eddig még soha nem látott, egyedi és megismételhetetlen Zsolnay-kincseket is felsorakoztató kiállítás 2018. március 31-ig látogatható.

A Zsolnay név, tradíciót, egyediséget, művészi értéket, és állandó megújulást jelent, immáron több mint másfél évszázados történelme során a magyar művészet és kultúra jelentős szereplőjévé vált. A Zsolnay porcelán 165 éve luxus magyar termék a világban, és a kézművesség gyöngyszeme. Igazi unikumként ismerik Európában és szerte a világban. A Zsolnay márkanév különleges tudást, innovációt, egyedi eljárásokat, értékes művészeti tárgyakat jelent. A Zsolnay termékei egyediséget mutatnak, amely az extravagánsabb, különlegesebb ízlésvilágot szolgálják ki.

Az egyedi vagy limitált porcelán csodáknál, minden egyes darabot kézzel készítik, tustollal festik és 18 karátos arannyal díszítik. Nem ritka, hogy egy-egy terméken több művész is dolgozik hosszú hónapokig. A gyár 1896-ban kísérletezte ki a fémes csillogású kerámiáit, amelyet eosinnak nevezett el. Az eosin technológiát más porcelánt gyártó cég, nem képes előállítani. Minden egyes eosin tárgy egyedi és megismételhetetlen és nagyon népszerű a gyűjtők körében. A pirogránittal díszített épületek ellenállnak az idő múlásának, a nagy városok csodált ékességei. Ebből az anyagból készülnek enteriőr dísztárgyak is. Zsolnay kerámiák a világ jelentősebb múzeumainak, magángyűjteményeinek féltett kincsei, a műkereskedelem állandóan keresett tárgyai, a nemzetközi kiállítások sikerdarabjai. A Kepes Intézetben látható kiállításra eredeti pirogránit térplasztikák, domborművek, konzolok valamint modern eosinmázas ragyogó Zsolnay-művek érkeztek egyenesen Pécsről, valamint a budapesti Virág Judit Galériából.

Szerző: Vígh Szilvia
Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza