Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

Utolsó módosítás: 2018. november 13.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2003-óta egynapos, később egyhetes programsorozatból már egy hónaposra nőtte ki magát. A Magyar Tudományos Akadémia november 5-én tartotta ünnepi megnyitóját, az Eszterházy Károly Egyetemen pedig a helyi és a Miskolci Területi Bizottság is november 6-án nyitotta meg a programsorozatot volt a Líceum Kápolnájában.

A Miskolci Területi Bizottság döntése alapján 2018-tól hivatalos tudományünnepi megnyitójukat évente másik helyen, így idén az Eszterházy Károly Egyetemen tartották, jövőre pedig a Miskolci Területi Bizottság Nógrád megyei területén, Salgótarjánban – tudatta a délelőtti megnyitón az MTA rendes tagja, a Miskolci Területi Bizottság elnöke, Dr. Roósz András. Köszöntőjében szólt a tudomány társadalmi fontossága mellett arról is, hogy novemberben a tudományt ünnepelik az előadásokkal. Kitért arra is, milyen módon igyekeznek bevonni a fiatalokat a tudományos életbe.

A Magyar Tudomány Ünnepe arra is lehetőséget nyújt, hogy a laikusok is betekintést nyerhessenek a tudományos életbe – erről beszélt Dr. Freund Tamás az MTA rendes tagja, alelnöke köszöntőjében. Hangsúlyozta: napjainkban számos drámai kihívással kell szembe néznünk, melyek értelmezésében és megoldásában kulcsfontosságú lehet a tudomány szerepe. Elhangzott: az országnak minél több kiemelkedő tudósra van szüksége, akiknek viszont biztonságérzetet, jövőképet kell itthon biztosítani.

A város alpolgármestere, Rázsi Botond is üdvözölte a résztvevőket, gondolataival szintén megerősítette: sosem volt ekkora szükség a tudományra, melynek le kell győznie a felületességet és az áltudományokat. Épp ezért az alpolgármester meglátásai szerint szervezett tudományos tevékenységre, és abban meghatározott konkrét célokra van szükség.
Az összefogás jelentőségét hangsúlyozta köszöntőjében az egyetem rektora, Dr. Liptai Kálmán. Szólt a vidék jelentőségéről, ahol szintén számos tehetséges ember tevékenykedik, akiket arra kell ösztönözni, hogy tudásukat itthon kamatoztassák. Kitért a közoktatás fontosságára is, melynek megújításában az egyetemnek meghatározó szerepe van ezekben az években.

A megnyitót követően elismeréseket adtak át: egy emlékérmet és három Kitüntető Tudományos Díjat, emellett elismerték tizenöt ifjú tudós munkáját is. Az emlékérmet ebben az évben Dr. Lendvai L. Ferencnek, a Miskolci Egyetem professzorának ítélték.

Az Eszterházy Károly Egyetemről Kitüntető Tudományos Díjat vehetett át dr. Fodor László, az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar dékánja.

 

Az egyetemről ifjú tudósként dr. Borbély Zoltán, a Történelemtudományi Intézet adjunktusa vehetett át kitüntetést. 

A Vizuális Művészeti Intézet munkatársának, Mayer Éva képzőművésznek is elismerték tudományos munkáját.

 

A kitüntetett fiatal tudósok között volt dr. Orgoványi-Gajdos Judit, a Neveléstudományi Intézet tanársegédje, valamint dr. Szopkó Dóra, a Biológiai Intézet tanársegédje is.

Dr. Holló Ervin a Károly Róbert Kft. ügyvezetője kiemelkedő kutatómunkája elismeréseként MAB - Fleischmann Rudolf Tudományos Díjban részesült.

Az egyetem délutáni megnyitóján Dr. Roósz Andrást követően Dr. Juhász Tibor rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Dr. Liptai Kálmánhoz hasonlóan ő is azt hangsúlyozta, hogy a jövő az együttműködésekről szól. Kifejtette azt is, hogy a Magyar Tudomány Ünnepe mintegy elismerése a tudós emberek munkájának.

Az egyetemi megnyitón átadták az Új Nemzeti Kiválóság Program oktatói és hallgatói ösztöndíjait, majd intézményünk két tanára, Dr. Pintér Márta Zsuzsanna és Dr. Bognár József tartották meg nyitó előadásaikat.

ÚNKP ösztöndíjat elnyert hallgatók

Apképzéses hallgatók:
Baranyi Gergely (TTK)
Csunyó Noémi (GTK)
Gajdár Krisztián (TTK)
Kakas Olívia (BTK)
Kovács Viktória Kinga (TTK)
Linkecs Melinda (GTK)
Schillinger Tibor (TTK)
Kazinczi Renátó (TTK)
Nagy Bálint (TTK)

Mesterképzéses hallgatók:
Koleszár Gergő (TTK)
Tóth Boglárka (TTK)
Mitre Zoltán (TTK)
Sós Ildikó (BTK)

Doktorjelöltek:
Berecz Anita (BTK)
Czók Brigitta (PK)
Rózsa Sándor (BTK)
Mikó Attiláné (PK)
Fazakas László (BTK)

Bolyai + fiatal oktatók, kutatók:
Bajnok Dániel (BTK)
Domonkosi Ágnes (BTK)
Paksa Rudolf (BTK)
János Szabolcs (BTK)

Tehetséggel fel! díjazott:
Novák Blanka (TTK)

A rendezvénysorozat további eseményei itt tekinthetők meg. 
Fotók: Szántó György


< Vissza