Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia

Utolsó módosítás: 2017. november 13.

Az Eszterházy Károly Egyetem, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Biológiai Társaság Környezet- és Természetvédelmi Szakosztályával és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközponttal együttműködésben tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciát 2017. november 2. és 5. között Egerben.

A konferencia minden esetben kiemelt küldetésének tekinti a magyar természetvédelemben résztvevő felek közötti párbeszéd és eszmecsere elősegítését. A rendezvény a természetvédelem hazai és nemzetközi szakpolitikai és társadalmi kapcsolódásaira, a hazai természetvédelmi kutatások gyakorlat sikereire és tanulságaira, valamint a hosszú távú biodiverzitás változásokra koncentrált.

A rendezvényt az Eszterházy Károly Egyetem részéről Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona tanulmányi és oktatási ügyekért felelős rekrorhelyettes nyitotta meg, majd a Földművelésügyi Minisztérium (FM) részéről a konferenciát köszöntötte V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, aki az egyik védnöke is volt a rendezvénynek.

Az első plenáris előadást pedig Érdiné Dr. Szekeres Rozália, a Természetmegőrzési Főosztályának (FM-TMF) vezetője tartotta, aki összefoglalta, hogy a konferencia létrejöttekor (Sopronban) megállapított célok mennyire valósultak meg az elmúlt 15 év alatt, hol tart jelenleg a természetvédelem.
A WWF részéről Sipos Katalin beszámolt az élő Bolygó jelentés adatairól és arról, mennyire fontos a társadalmi felelősségvállalás jelentőségét növelni a gyakorlati természetvédelem területén. Beszélt a fenntartható fejlődési célok (SDG) és a biodiverzitás megőrzésének kapcsoltságáról is. Dudás György a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi tevékenységét tekintette át működésük negyven évének tükrében. Az említett előadásokon kívül szinte minden előadást és poszter bemutatót (164 poszter került bemutatásra) nagy érdeklődést kísért a több mint 300 résztvevő részéről.

Az Egyetemről Pénzesné Kónya Erika, a Növénytani és Növényélettani Tanszék tanszékvezető egyetemi docense volt a MTBK országos szervezőbizottság tagja, ezen kívül a TTK Biológiai Intézetből több oktató és több biológia alapszakos hallgató is részt vett kutatásainak bemutatásával a konferencián.

 

 


< Vissza