Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kutatónk munkái a Nature szaklapjaiban

Utolsó módosítás: 2021. március 25.

Egymás után két, a Nature-csoporthoz tartozó szaklapban is olvashatunk olyan kutatásokról, illetve vizsgálati eredményekről amelyekben egyetemünk vezető kutatója, Dr. Geml József, a Lendület Kutatócsoport alapítója is aktívan közreműködött.

A Nature Communications Earth & Ecosphere-ben publikált, Amazon rainforest fungi and climate change című cikk arról szól, hogy hogyan hat a klímaváltozás, ebben az esetben az aszályos időszakok növekedése, az amazóniai esőerdők gombaközösségeinek összetételére. A publikációból kiderül: a 14 éves szárazságstressz kísérlet folytán a kezelt parcellákon átalakultak a gombaközösségek, többek között előtérbe kerültek a szárazságtűrő, gyökérben élő gombák, amelyek a fák vízellátását segítik, ezáltal csökkentve a szárazságstressz mértékét a fák élettani folyamataiban. A gombaközösségek változása magával vonja a talajok kémiai folyamatainak változásait is, amely során a ökoszisztéma működésében egyre nagyobb szerepet kap a nitrogénfelvétel és a lebontó folyamatok, ami nagyobb szén-dioxid kibocsájtást eredményez.

E munkában Dr. Geml József feladata a talajmintákból kivont DNS alapján a gombafajok csaknem 1 millió DNS-szekvenciáinak meghatározása és ezek bioinformatikai és statisztikai analízise volt.

A Nature Communications Biology-ban publikált, Landscape ecology of leaf endophytic communities in Panama című cikk a trópusi növényekben élő, ún. endofiton (endo=belül, fiton=növény), gombák közösségeit vizsgálja, különösen az éghajlati tényezők hatását ezen közösségek összetételére vonatkozóan. Dr. Geml József kérdésünkre ismertette: az endofiton gombák nagyon fajgazdag közösségek, egy-egy levélben akár 100 különböző gombafaj is előfordulhat. Mint elmondta: a cikkben 79 növényfaj egyedeit vizsgálták, amelyek 48 növénycsaládot képviseltek a teljes növényi törzsfa főbb ágait reprezentálva, a moháktól a fákig.

- Az egyes mintákat a tengerszinttől egészen a 3000 méter magas hegyi erdőkig gyűjtöttük. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az endofiton gombaközösségek összetételét és rendszertani csoportjainak sokféleségét nemcsak az évi átlaghőmérséklet és csapadék, hanem annak szezonális változása is nagyban befolyásolja. Legnagyobb biodiverzitást a kevésbé szezonális esőerdőkben találtunk - közölte Dr. Geml József.

E munkában vezető kutatónk a terepmunkában és a növényminták feldolgozásában is részt vett.


< Vissza