Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kutatók éjszakája a gyöngyösi campuson

Utolsó módosítás: 2019. október 01.

Érdekes előadások, interaktív foglalkozások, kézműves termékek vására, zenés műsorok. Idén is népszerű volt a több mint 80 programot felsorakoztató Kutatók éjszakája rendezvény a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson.

Állatorvos, autóversenyző, virágárus, paleontológus, fotós, kutyakozmetikus, táncos. Ezek a foglalkozások jelentek meg legtöbbször a „Mi leszek, ha nagy leszek?" című gyermekrajz pályázatra beérkezett alkotásokon. A rajzokból készült kiállítás megnyitójával és eredményhirdetéssel kezdődött idén a Kutatók Éjszakája a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson.

A pályázatra az ország minden területéről, sőt még országhatáron túlról is érkeztek rajzok. A zsűri 172 érvényes pályamű közül választotta ki a 3 korcsoport első, második és harmadik helyezettjét, valamint a támogatói felajánlásoknak köszönhetően különdíjak átadására is sor kerülhetett.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a gyöngyösi campuson Szabó György, a bükki füvesember tartja a nyitó előadást. Nem volt ez másként idén sem. Gyuri bácsi egy aktuális témával érkezett a Kutatók éjszakájára, az immunrendszer téli időszakra történő felkészítésében szeretett volna segítséget nyújtani az érdeklődőknek.

A főépület aulájában többek között látványos kémiai kísérletek, Gömböc simogató, részecskefizikás kártyajáték, pályaválasztási tanácsadás és gyógytea kóstoló várta a látogatókat.

A főépület felső szintjének folyósója kézművesekkel telt meg, akik házi sajtokkal, mézekkel, szörpökkel, lekvárokkal, mézeskalácsokkal és lakásdekorációval érkeztek az rendezvényre.

A K szint kétszer fél órára színpaddá változott, ahol a gyöngyösi campuson működő Ká-Ró Színkör magyar és külföldi tagjai Vidám percek elnevezésű műsorral léptek fel. A Gyöngyösön tanuló külföldi hallgatók emellett angol nyelvű szekcióban is bemutatkoztak.

Mindeközben a campus oktatói az előadó- és szemináriumi termekben főként agrár- és gazdaságtudományi témájú előadásokkal várták az érdeklődőket. Szó volt többek között a biotermékekről, a méhészet helyzetéről, arról, hogy hogyan fogunk élni és dolgozni 2035-ben, a dróntechnológiáról és az egészségturisztikáról is. Mindezek mellett bemutatkozott az intézmény tetején található pollenlabor is.

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett az okos traktor vezetés, a fényfestés és a gumicukor vakteszt is. Ez utóbbi egy marketingkutatási módszer. A teszt során a résztvevőknek úgy kellett megkóstolniuk és értékelniük az eléjük tett 4 féle kóla ízű gumicukrot, hogy nem tudták, melyik milyen márkájú. Ezt követően fel kellett állítaniuk egy rangsort az alapján, hogy melyik kólás édesség volt a legfinomabb. Így a döntésüket nem befolyásolta a márka.

A Kutatók éjszakája adott otthont az I. Mátrai Csata nyílt szumó bajnokságnak is, amin iskolások által épített LEGO robotok mérkőztek meg. 6 iskola 8 csapata mérte össze tudását. Emellett az érdeklődők szurkolhattak Fradi – Újpest robotfoci rangadón, valamint megismerkedhettek a World Robot Olympiad világverseny magyarországi fordulóin idén először részt vevő, gyöngyösi csapatokkal is.

Szöveg és fotó: Nagy Réka


< Vissza