Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Közel hozni a fiatalokhoz a színházat

Utolsó módosítás: 2018. április 11.

A színház komplexitásának megértése, valódi színházkedvelő és színházértő közönség kinevelése a célja annak az Európai Unió által 30 millió forinttal támogatott pályázatnak, melyet a Gárdonyi Géza Színház a következő 18 hónapban valósít meg, közel 200 gyermek, óvodás, általános- és középiskolás diák bevonásával.

A programban részt vesznek az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának gimnazistái, valamint Dr. Nagy Zoltán főiskolai docens is. Habis László polgármester a tájékoztatón kiemelte: az intézmény filozófiája, hogy közel hozza a fiatalokhoz a színházat és az irodalmat. A fiatal generáció lelki megérintése pedig új emberi tartalmakat hozhat létre.

Blaskó Balázs direktor elmondta: sokat vártak a pozitív döntésre és nagy várakozással tekintenek a program megvalósítása elé.

Az április 10-én tartott sajtótájékoztatón Tóth Levente szakmai vezető ismertette a programot, mely alapvetően 4 részből épül fel. A Babszem Jankó Gyermekszínház közreműködésével a legkisebb, óvodás korú gyerekek ismerkedhetnek meg mesés, játékos, interkatív formában a szerelem témakörével. Az általános iskolások számára összművészeti táborokat szerveznek a nyár folyamán, ahol a színházművészet különböző ágaiba kóstolhatnak bele: hangszeres oktatáson, hangképzésen vehetnek részt, táncoktatásban is részesülnek, de gyakorolják a helyes beszédtechnikát és színpadi jelenlétet egyaránt, így mutatva új perspektívát a tehetséges gyermekek számára.

A középiskolásokra vár a legnagyobb feladat, hiszen 70 diák bevonásával viszik színre William Shakespare: Rómeó és Júlia című művét. Nagy András a produkció koordinálója hangsúlyozta: az előadásban a mai kor diákjainak gondolatvilágán keresztül szeretnék bemutatni, hogy számukra mit jelent a szerelem. A 8 középiskolai partner között az EKE Gyakorlóiskola tanulói is részt vesznek a darabban, a fiatalok énekes, prózai és táncos területen is megmutathatják tehetségüket. A darab díszletét, jelmezeit is középiskolások készítik, a tervekből egy kiállítást is tervez a színház.

Szerző: Valkóné Révai Renáta

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza