Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Klímabarát Díjat kapott a gyöngyösi campus

Utolsó módosítás: 2020. július 03.

Heves Megye Közgyűlése Klímabarát Díjat adományozott az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának. Az elismerésre Gyöngyös önkormányzata terjesztette fel az intézményt. A díjat dr. Bujdosó Zoltán, a campus főigazgatója vette át az egri megyeházán.

A Heves Megyei Klímabarát Díjat a Heves Megyei Közgyűlés alapította 2016-ban, hogy elismerje olyan, a megyében tevékenykedő vállalkozók, szakmai-, önkormányzati- és civil szervezetek, valamint magánszemélyek munkásságát, akik tudatosan foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel, és klímatudatosan végzik tevékenységüket.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának klímakutatással és klímavédelemmel kapcsolatos tevékenysége igen sokoldalú. A Tass-pusztai tangazdaságban közel egy évtizede működik az a biomasza fűtőmű, melynek célja az alkalmazott kutatás jellegű kísérletek elvégzése, az energianövényként termelt anyagok, vagy mezőgazdasági hulladékok tüzelésére vonatkozóan, valamint a 2000 m2-es hidrokultúrás növényházban a paradicsom és paprika termesztéséhez szükséges hőigény biztosítása. A biomassza fűtőműnek hála sikerült kiváltani a fosszilis energiahordozók alkalmazását, hiszen a növényház fűtése 100%-ban megújuló energia felhasználásával valósul meg.

A gyöngyösi campus épületeinek villamosenergia-fogyasztásának csökkentéséhez egy fotovoltaikus rendszer telepítése is hozzájárult. A beruházásból telepített napelemes rendszernek hála az intézmény által felhasznált villamosenergia 50%-ának költségét sikerül így megtakarítani.

A környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos ismeretek elsajátítására az intézményben alapképzéses, valamint felsőoktatási szakképzéses formában is lehetőség van. Az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karon a klasszikus agrárismeretek mellett a legújabb környezetvédelmi technológiákkal is megismerkedhetnek a hallgatók a legmodernebb technikákkal felszerelt labortóriumokban. A környezettudatosság az intézmény oktatói és nem oktató dolgozói számára is fontos, rendszeresen szerveznek önkéntes akciókat, például szemétgyűjtő túrát a Mátrában, valamint a kerékpáros és gyalogos közlekedést népszerűsítő programokat.

A díjat dr. Bujdosó Zoltán vette át az egri megyeházán a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől és alelnökétől. Az elismerés egy közösség másfél évtizedes munkájának eredménye, hangsúlyozta a campus főigazgatója, aki köszönetét fejezte ki az elődök és a kollégák munkájáért, valamint Gyöngyös képviselőtestületének az előterjesztésért.

Fotók: Balogh Tibor


< Vissza