Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kitüntették Dr. Marselek Sándort

Utolsó módosítás: 2020. május 20.

Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa kitüntetést vehet át a gyöngyösi képviselőtestület döntése alapján Dr. Marselek Sándor, a Gyöngyösi Károly Róbert Campus nyugalmazott egyetemi tanára.

Az elismerés olyan személyeknek adományozható, akik a városban hosszú időn át kiemelkedő tevékenységet folytattak a gyerekek, tanulók, fiatalok fejlődése érdekében. A gyöngyösi campus professor emeritusa mellett Erdélyi Éva, a Mátrafüredi Tagóvoda vezetőjének, valamint Szabó Viola, a Pátzay János Katolikus Zeneiskola zenetanárának munkáját is elismerték.


Pályakezdés
Dr. Marselek Sándor 1972-ben szerzett diplomát a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Két évvel később, 1974-ben költözött Gyöngyösre, ahol a közel ezer főt foglalkoztató Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál kezdett el dolgozni. Három gyermeke megszületését követően 1978-ban úgy döntött, hogy pályát vált. Mivel szeretett volna több időt tölteni a családjával, megpályázott egy tanársegédi állást a gyöngyösi főiskolán, ami abban az időszakban a Gödöllői Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karaként működött. Érdekesség, hogy pályakezdőként együtt dolgozott Hiesz Györggyel, Gyöngyös város jelenlegi polgármesterével is.

Végigjárta a ranglétrát
Dr. Marselek Sándor az intézményben töltött 42 éve alatt végigjárta a ranglétrát. Tanársegédként kezdte pályáját, majd adjunktusként, főiskolai és egyetemi docensként, végül egyetemi tanárként oktatta a hallgatókat. Emellett sok száz magyar és angol nyelvű publikáció, és számos könyv megírása, valamint szakmai előadás megtartása köthető a nevéhez. Írt felsőoktatási jegyzeteket, valamint az agrártudományokban kevésbé jártas embereknek szóló, könnyen érthető könyveket is. Rendszerint 2-3 publikációját ismerteti a Nemzetközi Tudományos Konferencián is, amit a gyöngyösi campus idén június 5-én 17. alkalommal rendez meg – a koronavírus-járvány miatt idén első alkalommal online felületen. Bár szakterülete az agrárökonómia, emellett foglalkozik növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, kertészettel, valamint az élelmiszeriparral is.

Tervek
A pályán eltöltött több mint négy évtizede alatt Dr. Marselek Sándor 17 olyan tananyagot állított össze, melyeket több magyarországi felsőoktatási intézmény is használ a mai napig. Emellett többek között részt vett 4 nívódíjas könyv elkészítésében is. Célja, hogy a jövőben is évente egy könyvet meg tudjon írni, hiszen mindig is örömmel töltötte el, ha olyan kiadványt sikerült megjelentetnie, vagy elkészítésében közreműködnie, ami a későbbiekben hasznos segítséget tudott nyújtani a kollégái munkájában és a hallgatók tanulmányaiban.

Szöveg: Nagy Réka
Kép: Gyöngyösi Városi Televízió


< Vissza