Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Kárpát-medencei kémiaverseny az egyetemen

Utolsó módosítás: 2019. június 03.

Néhány héttel ezelőtt szerveztek az Eszterházy Károly Egyetemen Kárpát-medencei földrajz versenyt, az elmúlt hétvégén pedig a XXX. Hevesy György Kárpát-medencei Kémia Versenynek adott otthont az intézmény.

A jubileumi verseny megnyitóján az egyetem nevében dr. Jedlovszky Pál, intézetvezető egyetemi tanár köszöntötte a résztvevőket. Köszöntőjében kiemelte: nagy öröm az egyetem számára, hogy otthont adhat a megmérettetésnek. Hangsúlyozta, hogy a verseny végén mindenki maga döntse el, hogy elért eredménye vereség-e vagy győzelem, de legyen számukra a megmérettetés inkább egyfajta játék, melyben már mindannyian nyertesek. Nyertek egy egri hétvégét, új ismerősöket, barátokat – egészítette ki gondolatait dr. Jedlovszky Pál.

Reményét fejezte ki abban, hogy az ifjú versenyzőket néhány év múlva akár már mint az egyetem hallgatóit köszöntheti, s bemutatta a programon résztvevő Horváth Rékát, aki középiskolás diákként elsőként megnyerte az idei kémia OTDK-t.

A kémiaversenyt Dr. Hórvölgyi Zoltán, a Magyar Természettudományi Társulat Kémiai Szakosztályának elnöke nyitotta meg. A résztvevőkkel megosztotta: a társulat feladatának tekinti, hogy felkarolja és támogassa a tehetségeket. Reményét fejezte ki abban, hogy a versenyzők a későbbiekben a megszerzett tudás átadására is képessé válnak.

– Ez egy nagymúltú verseny, mely úgy működik, hogy az iskolai fordulókból juthatnak területi, illetve megyei fordulókba a diákok, ahonnan a legjobbak munkái kerülnek a központi zsűri elé, majd egy sorrend alapján juthatnak a Kárpát-medencei, meghívásos döntőbe – ezt már Bodó Pétertől, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bugát Pál Egyesületének igazgatójától tudhattuk meg. Elárulta azt is, a verseny háromfordulós: írásbeli, laborgyakorlat és szóbeli fordulókon kell helytállnia a diákoknak. Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljából, s szinte minden megyéből érkeztek versenyzők, több mint hetvenen. A győztesek legfőbb jutalma egy tehetségtábor Kárpátalján, ahol hasonlóan tehetséges diákokkal tölthetnek el egy hetet.

– Az előző évek feladataiból, órai tananyagból készültem, és a kémiatanár külön is foglalkozott velem – mesélte Sallai Anita, aki Dunakesziből érkezett a versenyre. Kiderült, a versenyen már tavaly is indult, igaz, akkor nem jutott tovább az országos döntőbe. Nagyon örült, hogy idén bejutott, ahogy testvére, Péter is. Péter Villányi Attila Ötösöm lesz kémiából példatárából és természetesen az előző évek feladataiból készült. Tavaly negyedik lett, idén azt célozta meg, hogy ezt az eredményt is túlszárnyalja.

A megnyitót követően a versenyzőknek egy kis kémiai ízelítővel is készültek a szervezők.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Balogh Tibor

 


< Vissza