Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Károly Róbert Akadémia Klub 2017.

Utolsó módosítás: 2017. szeptember 21.

Szeretettel invitálunk minden kedves Kollégát az Akadémiai Esték 2017. őszi rendezvénysorozatának nyitóelőadására, amelyet Prof. Dr. Bereczkei Tamás evolúciópszichológus, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének igazgatója, Emberi játszmák a párválasztásban: Vonzerő, udvarlás, szexualitás" címmel tart 2017. szeptember 20-án 17 órától a T előadóban.

A szerzőről:

Prof. Dr. Bereczkei Tamás kutató biológusként végzett az egyetemen, kandidátusi dolgozatát filozófiai területen védte meg, MTA doktori fokozatát a pszichológiai tudományokban nyerte el. Két évtizede folytat evolúciós szemléletű kutatásokat a legkülönbözőbb témakörökben, így pl. a párválasztás, reproduktív stratégiák, altruizmus, élettörténeti pályák, szülői gondoskodás területein. E kutatások eredményei elsősorban nemzetközi lapokban jelennek meg. A Pécsi Tudományegyetem intézetvezető egyetemi tanára, és az itt működő Evolúciós Pszichológia Kutató Csoport vezetője. Társszerkesztője a Journal of Evolutionary Psychology folyóiratnak és a Magyar Pszichológiai Szemle rovatvezetője.

A téma: Emberi játszmák a párválasztásban: Vonzerő, udvarlás, szexualitás.

A párválasztás hallatlanul összetett folyamat, amelyet nagyon sok tényező befolyásol. Miközben esztétikai ítéleteinkben óriási kulturális változatosság uralkodik, bizonyos alapelvek univerzálisak és evolúciós múltra tekintenek vissza. Az emberekben az evolúció során olyan párválasztási attitűdök és preferenciák alakultak ki, amelyek segítségével kiértékelik a potenciális partnernek azokat a tulajdonságait, amelyek közvetlenül kapcsolódnak – vagy valamikor kapcsolódtak - az egészséghez, fiatal életkorhoz és szaporodáshoz. Bemutatom azokat a testi jelzéseket, amelyek fontos szerepet játszanak a másik nem figyelmének a felkeltésében. Ahogyan a hosszú távú kapcsolatok felé mozdulunk el, egyre fontosabbakká válnak a „belső", személyes tulajdonságok: intelligencia, humorérzék, empátia. Végül, bemutatom azokat a taktikákat és fortélyokat, amelyeket a férfiak és a nők folytatnak – nem feltétlenül tudatosan – a partner meghódítása vagy elfogadása céljából.


< Vissza