Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Jövő nyárra megújult épülettel gazdagodik a belváros

Utolsó módosítás: 2018. október 31.

Bejárással egybekötött projektnyitó sajtótájékoztatón mutatták be miként újul meg jövő nyárra az egykori Helyőrségi Klub épülete.

A tiszti klub megújulása a „Belvárosi terek terek komplex megújítása" program része. A projektnyitón Habis László, a város polgármestere elmondta: büszkék a történelmi belvárosra, ugyanakkor látják, hogy mi az, amivel van teendőjük. Az egykori Helyőrségi Klub a tervek szerint jövő nyárra újul meg, s a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár veheti birtokba, hiszen a nagypréposti palotát is felújítják. Az új épületet a közösségi és kulturális élet színterének szánják, mely kiegészül majd egy családbarát kávéházzal is.

Nem csak az épület, hanem az udvar is megújul, kiemelt figyelmet szentelnek a komfortnak, ahogy annak is, hogy az épület és környezete akadálymentes legyen - ezt a célt szolgálja majd egy lift is. Megtudhattuk továbbá, hogy az épület kapuja műemléknek számít – igaz az csupán egy száz évvel ezelőtti felújítás alkalmával került jelenlegi helyére – mégis fontosnak tartják, hogy a műemlékvédelemmel együtt dolgozzanak, s az új épületkülsőt a már meglévő műemlék kapuhoz igazítsák. A megújulás mintegy 470 millióból valósulhat meg.

Habis László azt is elárulta, hogy a tiszti klub épülete szerkezetileg igen kritikus állapotban volt, teljes tetőszerkezetét bontani kellett. Erről szólt Takács Tibor is, az Imola Konstrukt Építőipari Kft. műszaki vezetője, elmondta: a szerkezeti visszabontást követően az épület új rétegrendeket kap és teljesen új gépészettel látják el, valamint új elektromos és tűzjelző rendszerrel. Megtartják ugyanakkor az épület régies jellegét: fa nyílászárókat építenek be, a belső terekbe pedig mészkő és fa parketta burkolatokat választottak.

Fotók: Kakuk Dániel


< Vissza