Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Interkulturális érzékenyítő tréning

Utolsó módosítás: 2017. december 11.

Az Eszterházy Károly Egyetem egri és gyöngyösi campusain tanuló nemzetközi hallgatói a tavalyihoz hasonlóan az idei tanévben is többnapos intenzív interkulturális felkészítésben részesültek, melynek fő célja az volt, hogy jobban megismerjék egymást és nyitottabbá, toleránsabbá váljanak a kulturális különbségek iránt.

Az idei program újdonsága volt, hogy ezúttal a tréning egy részén hallgatók és oktatók közösen vettek részt. A projekt utolsó programját 2017. november 30-án a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson szervezték, mintegy ötven külföldi hallgató részvételével, akik négy kontinens 22 országából érkeztek hozzánk.


A két campuson így összesen több mint 100 hallgató vett részt a tréningen, amit az EKE egri, gyöngyösi és jászberényi campusán oktató tapasztalt trénerek és az interkulturális terület szakemberei vezettek: dr. Demszky Alma Míra (Gyöngyösi Campus), Dorner László (Egri Campus), dr. Furcsa Laura (Jászberényi Campus), dr. Réthy István (Gyöngyösi Campus), dr. Szaszkó Rita (Jászberényi Campus), dr. Szűcs Csaba (Gyöngyösi Campus), dr. Taskó Tünde (Egri Campus) és Tóth Judit (Egri Campus).
Egerben október 11-12-13-án az Agria TISZK épületében zajlott a háromnapos intenzív tréning mintegy ötven hallgató részvételével, akikhez az első napon 15 oktató csatlakozott. A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson október 18-19-én tartották az intenzív tréninget, 56 fő részvételével. A második nap estéjén tanárok-diákok közösen vettek részt rajta. Mindkét helyszínen három csoportban, változatos munkaformákban dolgoztak a résztvevők. A csapatépítő játékos feladatok, a szimulációs gyakorlatok és a helyzetelemzések, önreflexiók mind a pozitív attitűdök kialakítását célozták.


A programot a trénerek és a résztvevők is sikeresnek értékelték. A hallgatók visszajelzései nagyon pozitívak voltak: a többnapos tréning összekovácsolta őket, segített nekik jobban megismerni társaik kulturális hátterét és a helyi kultúrát is. Az oktatók is hasznosnak ítélték a közös tréninget és az értékelésben kiemelték a nemzetközi hallgatók aktivitását, nyitottságát.
Egerben november 16-án zajlott az egész napos követő tréning, 48 hallgató részvételével. Ezúttal a délelőtt folyamán egy nagy teremben, de 5-6 fős kis csoportban dolgoztak, forgószínpadszerűen különböző állomásokon kellett megoldaniuk izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat, melyekben számot adtak úgy az interkulturális témában szerzett elméleti ismereteikről, mint a magyar kultúra ismeretéről, de kreativitásukról is, amikor szavakat kellett alkotniuk a testükből formált betűkből.


A Gyöngyösi Károly Róbert Campuson november 30-án szerveztük a követő tréninget, mely a programsorozat idei utolsó eleme volt.
A program az EFOP-3.4.3.16-2016- 00010 „Az Eszterházy Károly Egyetem fejlesztése a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében" projekt támogatásával valósult meg.
Szerző: Tóth Judit, interkulturális referens
Fotók: Kakuk Dániel, Győrváry-Kiss Ágnes és Fehér Dániel


< Vissza