Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Interdiszciplináris humorkonferencia

Utolsó módosítás: 2019. október 09.

A VI. Magyar interdiszciplináris humorkonferenciának idén az Eszterházy Károly Egyetem adott otthont. Az október 3-4-én, az Magyar Nyelvészeti Tanszék szervezésében megtartott rendezvényen számos tudományterület képviselői vettek részt.

A rendezvény megnyitóján Pintér Márta Zsuzsanna dékán, a konferencia védnöke mondott köszöntőt.

Nemesi Attila László a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense plenáris előadásában elemezte a humor pragmatikai mechanizmusainak állatviccekben való érvényesülését. A második plenáris előadásban T. Litovkina Anna, a komáromi Selye János Egyetem docense és Barta Péter az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense egy másik humoros műfaj, a közmondásferdítések torzításának lehetőségeiről beszélt.

A több mint 60 előadás során a humor természetéről, jelentőségéről, művelődéstörténetéről, filozófiai, pszichológiai, szociológiai, irodalmi és nyelvészeti megközelítéséról is szó esett. A Trónok harca mémjei, az Agymenők humorának titkai, a stand up comedy sztereotípiái, az ugratás természetrajza mellett olyan kevéssé ismert, érzékenyítő témakörök is gazdagították a programot, mint a magyarországi siket közösség humorának bemutatása.

A szervező Magyar Nyelvészeti Tanszék előadóin (Domonkosi Ágnes, Hulyák-Tomesz Tímea, Jánk István, Ludányi Zsófia, Takács Judit) kívül az egyetemen belülről is számos további oktató kapcsolódott be az interdiszciplináris diskurzusba (Bakos Judit, Boros Lili, Kaló Krisztina, Körömi Gabriella, Madarász Judit, Murányi Zolán, Murányiné Zagyvai Márta, Peterecz Zoltán).

A tudományos előadások mellett a tematikához illeszkedően könnyedebb program is várta a résztvevőket. Október 3-án este Humorról – humorral címmel kisebb műsorszámokkal tarkított pódiumbeszélgetést is szerveztek.

Kormos Anett humorista, újságíróval Litovkina Anna, Dolák-Saly Róbert előadóművésszel pedig Rázsi András beszélgetett.

A hírt küldte: Domonkosi Ágnes

Fotók: Balogh Tibor


< Vissza