Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

In memoriam Kakuk Jenő

Utolsó módosítás: 2017. november 14.

Az Eszterházy Károly Egyetem egykori tanárára, Kakuk Jenőre emlékeztek kollégák, barátok és tanítványok. Az emlékestnek a Líceum egyik könyvtárterme adott otthont.

Kakuk Jenő az Eszterházy Károly Egyetem tanára volt, 1993-ban családjával egy autóbalesetben hunyt el. Diákjai mindig élvezték a tanóráit; mosolygós, kedves embernek ismerték. Nemcsak kiváló tanár, hanem kiváló alkotóember is volt. Nevéhez fűződik a filmklub elindítása és megszervezése. Mai napig használják könyveit, Szilágyi Erzsébettel együtt írt szöveggyűjteményét, emlékgyűjteményét a Tittel Pál Könyvtár őrzi. Mint az Eszterházy Károly Egyetem hallgatója, úgy gondolom nagyon jó volt megismerni egy olyan tanár életpályáját, aki nagyon sokat tett az intézményünkért, ahol máig él az emléke.

„Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá" – ezzel az idézettel nyitotta meg Dr. Simándi Szilvia, az Andragógiai- és Közművelődési Tanszék vezetője az estet, majd Kakuk Jenő életét ismertette. Az est moderátora Jónás Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem nyugalmazott kulturális igazgatója, Kakuk Jenő egykori barátja volt.

Mindannyiunk szívét megérintette a képekből összeállított videómontázs. Harsányi Judit, az Eszterházy Károly Egyetem PR-és kommunikációs csoport vezetője, Kakuk Jenő nővére és unokatestvére „emlékmorzsáit", visszaemlékezését olvasta fel, amelyet a családja meghatódva hallgatott. A volt tanítványok, kollégák és barátok, akik nem tudtak megjelenni az eseményen, videóban idézték fel az elhunyt emlékét.
Ferenczné Oszlánczi Krisztina a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója elmondta, hogy a könyvtár egyik feladata a kultúraközvetítés, ezért fellelhető itt egy Kakuk Jenő különgyűjtemény is, melynek minden darabját egy grafika díszíti. Az emlékesten két tablót is bemutattak, ami Kakuk Jenő tanári pályafutását és családját ismerteti. A tablók a Tittel Pál Könyvtár első emeleti olvasótermében tekinthetők meg.

Minden felszólaló gyertyát gyújtott. A meghitt estét gitárral kísért irodalmi műsor zárta, amelyet Jónás Zoltánnal együttműködve adtak elő hallgatók. Az emlékestet az Eszterházy Károly Egyetem Andragógiai – és Közművelődési tanszéke és a Tittel Pál Könyvtár közösen szervezte.
Szerző: Szabados Dóra
Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza