Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Igazolt hiányzás a véradóknak

Utolsó módosítás: 2016. szeptember 20.

Az egyetem dolgozóira vonatkozó szabályozást a Szenátus a 47/2016. (IX.14.) számú határozatával kiterjesztette az Egyetem hallgatóira is.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 55. § „d" pontja alapján „A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra". A véradással kapcsolatos távollét, az ezzel kapcsolatos helyi szabályozási feltételek megteremtése érdekében a Szenátus a véradást mind a hallgatók, mind a közalkalmazottak vonatkozásában elismeri igazolt hiányzásnak.

Az egyetem dolgozóira vonatkozó szabályozást a Szenátus kiterjeszti az Egyetem hallgatóira is. A hallgatók véradás napján történő óralátogatási kötelezettsége alóli felmentésével kívánja az intézmény segíteni a véradásszervezők munkáját. A Magyar Vöröskereszt, illetve a vérvételi személyzet igazolást állít ki a helyszínen azon hallgatóknak (és közalkalmazottaknak), akik vérükkel segítenek beteg embertársaikon, ezt az igazolást az egyetem oktatói elfogadják. A közalkalmazottak munkából való kiesését pedig a munka törvénykönyve értelmében a munkáltató elfogadja igazolt hiányzásnak a véradás napjára.

Az Eszterházy Károly Egyetem campusai a Magyar Vöröskereszttel együttműködve évek óta elkötelezettek a minél sikeresebb véradásszervezés mellett, ennek keretében a kezdetektől fogva részt vesznek az Országos Felsőoktatási Véradóversenyben, évről évre nagyobb hallgatói és oktatói létszámmal.


< Vissza