Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Fények és hatásuk

Utolsó módosítás: 2018. november 09.

Miért repülnek a rovarok a fény felé? Mekkora hullámhosszúsággal rendelkező fény szükséges a növények megfelelő növekedéséhez? Milyen hatással van ránk a fény? Ilyen és még több más hasonló kérdésre kaphattunk választ a Fényszennyezés vizsgálata az életközösségekben címet viselő szakmai interaktív rendezvényen.

A programot a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében, az Eszterházy Károly Egyetem D épületében és az egyetem botanikus kertjében szervezték. Pénzesné Dr. Kónya Erika, a Természettudományi Kar dékánja, tanszékvezető egyetemi docense és az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 számú kutatási projekt egri szakmai koordinátora, a Dr. Varga Jánossal közösen tartott előadása előtt elmondta: ez alkalommal egy nagy, több intézményes pályázati összefogás kis részletét mutatják be. Az ELTE, a Kaposvári Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem a fényszennyezés témakörében folytat tudományos megfigyeléseket, méréseket, részletesebb témánként egy-egy külön munkacsoporttal, melyek közül a botanikai és zoológiai munkacsoport eredményeit és módszereit prezentálták a program előadói, nemcsak a külső érdeklődők, hanem a pályázat többi résztvevője számára is.

Az előadás érintette a kutatott kérdéseket, a mesterséges megvilágítás hatásait emberekre és állatokra, a különböző éjszakai beporzó rovarokra, valamint az ezek vizsgálatához szükséges eljárásokat. Nem utolsó sorban ezzel a programmal szeretnék felhívni a figyelmet a fényszennyezés negatív humán élettani hatásaira, és a különböző fények felhasználhatóságával kapcsolatos tudás fontosságára
Novák Richárdtól, a Bükki Nemzeti Park oktatási referensétől, a projektben résztvevő munkatárstól azt is megtudtuk, hogy a park területén három év alatt végzett fényszennyezésmérések olyan kedvező eredményeket mutattak, hogy 2017 júniusában a Bükki Nemzeti Park megkapta a Csillagos égbolt Park címet. Ezek csak olyan területek lehetnek, amelyek kivételes minőségű éjszakai égbolt megfigyelési lehetőséggel és fényviszonyokkal rendelkeznek, és a Park elsődleges célja ezeknek a természeti adottságoknak a védelme.

A tantermi megbeszélés után a program az egyetemi botanikus kertben folytatódott, ahol Korompai Tamás pályázati résztvevő, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál dolgozó szakértő segítségével bemutató fénycsapdát állítottak fel a kutatók, ami egy kifeszített fehér vászonból és egy a vászon elé felfüggesztett higanygőz lámpából állt. A repülő rovarokat a vásznon lehetett megfigyelni.

A fénycsapdázáshoz legalkalmasabb körülményeket a március és november közötti időszak, egy természetközeli helyszín és egy holdfény- és szélmentes este jelenti.

Szerző: Géczi Katalin

Fotók: Balogh Tibor


< Vissza