Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

FÉNY-Képek

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 26.

FÉNY-Képek, avagy a művészek köztünk élnek címmel nyílt fotókiállítás az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán, amit Nagy Réka fotós és a ZOOM Egyesület közösen álmodott és valósított meg!

Mi is az a fényfestés? Hogyan készültek a kiállított alkotások?

A fényfestés egy fotós technika. Játék a hosszú záridővel. Ez azt jelenti, hogy egy fotó addig készül, amíg én lenyomva tartom a fényképezőgép exponáló gombját. Eközben a foglalkozáson részt vevő gyerekek egy sötét helyiségben elemlámpával rajzolnak a levegőbe. A fotók tulajdonképpen a fény útját örökítik meg.

Hol ismerkedtél meg ezzel a technikával, és hogy jött az ötlet, hogy iskolás gyerekeknek tarts ilyen foglalkozásokat?

A fényfestéssel a daganatos és krónikus beteg gyerekek élményterápiás táboroztatását végző Bátor Táborban ismerkedtem meg, ahol 2015 óta önkénteskedem. 2016-ban egy gyógypedagógiát tanuló önkéntes társam ötlete alapján két, szellemi és mozgássérült gyerekek fejlesztésével foglalkozó intézmény tanulóival ismertettük meg ezt a technikát. A gyerekek láthatóan nagyon élvezték a foglalkozásokat. Ebben az évben kerültem kapcsolatba a ZOOM Egyesülettel is, akik gyermekrajzpályázatokat és kiállításokat szerveznek. Ezekre krónikusan beteg, mozgássérült, egészséges és szellemi sérült gyerekek alkotásait egyaránt várják. A kiállításokon soha nem derül ki, hogy melyik alkotást milyen egészségi állapotú pályázó készítette, hiszen nem ez a lényeg. Hanem az, hogy az alkotások a gyerekek sokszínűségét és sokszínű értékeit képviselik. Minden alkalommal bebizonyítják, hogy nincs egészséges, fogyatékossággal élő, vagy speciális nevelési igényű művész, csak alkotni és adni akaró, a belső világukat ily módon megmutatni akaró művészek vannak!

A budapesti iskolákban tapasztaltak alapján 2017 elején elkezdtünk közösen dolgozni azon, hogy gyöngyösi gyerekek is kapjanak lehetőséget arra, hogy megtapasztalhassák, milyen nagy élmény fénnyel festeni. A munkát végül az Autista Segítő Központban kezdtem el. Majd jött egykori iskolám, az Arany János Általános Iskola és végül, de nem utolsósorban a Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Intézmény.

A kezdetektől tervben volt a kiállítás megszervezése is?

Eredetileg csak az élmény átadásáért tartottam ezeket a foglalkozásokat. A kiállítás gondolata az egyik óra után fogalmazódott meg bennem, mert láttam, milyen fantasztikus dolgokat alkotnak a gyerekek. Szerettem volna, ha megmutathatnák a gyöngyösi nagyközönségnek is a műveiket és büszkék lehetnének magukra. A ZOOM Egyesület egyből az ötlet megvalósítása mellé állt, és mindenben támogattak. Ezért nagyon hálás vagyok! A kiállítási anyag 2017-ben debütált, majd idén, a gyöngyösi campuson második alkalommal is bemutatkozhatott.

Kell tudniuk rajzolni azoknak, akik részt vesznek egy ilyen foglalkozáson?

Nincs szükség semmiféle rajztudásra ahhoz, hogy valaki látványos dolgot alkothasson. Azért szeretem nagyon ezt a technikát, mert a gyerekek garantáltan sikerélményekkel térnek haza. A gyógypedagógusok úgy nyilatkoztak, hogy a mozgássérült gyerekeknek kifejezetten hasznosak ezek a foglalkozások. Úgy mozognak, végeznek karkörzéseket, guggolásokat, hogy észre sem veszik, hogy fizikai munkát végeznek, hiszen leköti őket az alkotás öröme.

A technika segít abban is, hogy előnyöket kovácsoljunk olyan dolgokból, melyek a valamilyen fogyatékossággal élő gyerekek számára a hétköznapokban talán nehézséget jelentenek. Gondolok itt például a finommotorikára. Fényfestéskor a gyerekeknek nem kell figyelniük az apró mozdulatokra, vagy arra, hogy ne menjenek ki a vonalból színezés közben. Sőt... ennél a módszernél kifejezetten nagy mozdulatokra van szükség. És mi a helyzet az egészséges gyerekekkel? Nem könnyű fotós foglalkozással lekötni a fiatalokat, hiszen ma már mindenkinek a telefonja egyúttal fényképezőgép is. A fényfestés azonban számukra is kuriózum. Elárulok egy kulisszatitkot is: egy tanár sem utasította még vissza a foglalkozások végén a lehetőséget, hogy ők is kipróbálhassák ezt a technikát.

A Kutatók Éjszakáján a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson megtekinthető a tárlat, illetve ki is lehet próbálni a fényfestést! A programról további információk itt érhetők el. 

Fotók: Erdélyi József


< Vissza