Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Évzáró egyetemi sajtótájékoztató

Utolsó módosítás: 2018. december 11.

Az év utolsó sajtótájékoztatóját a Leányka bisztróban tartotta az egyetem. Az évértékelés mellett ezúttal is született egy együttműködési megállapodás.

A sportsikerek és a meghatározó pályázatok ismertetésével kezdte évértékelését dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora. Elhangzott az is: elkészültek a digitális tankönyvek, folyamatosan dolgozik az új Nemzeti alaptanterv filozófiáját elkészítő bizottság, s igyekeznek speciális, jövőbe mutató és egyedi utakat indítani az oktatásban. A rektor beszélt a Lélekmelegítő napok rendezvényeiről, az új egyetemi szakokról, az idei két egyetemi tanári kinevezésről, valamint a külföldön induló duális képzésekről is, melyekkel körvonalazta az intézmény célkitűzéseit.

Az év utolsó sajtótájékoztatóján együttműködési megállapodást írt alá az egyetem a Harlekin Bábszínházzal, melynek igazgatója, Éry-Kovács András az előzményekről tájékoztatta a résztvevőket. Elárulta: jövő ősszel, az országban elsőként az Eszterházy Károly Egyetemen indulhat alkalmazott bábművészet szakirányú továbbképzés elsősorban óvodapedagógusoknak, de természetesen bárki jelentkezhet majd, aki szeretné elsajátítani a bábművészet elméleti és gyakorlati alapjait.

A képzés a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet szakjaként indul, melynek vezetője, dr. Kusper Judit úgy fogalmazott: az egyetemen egyre nagyobb teret kap a művészet, a kreatív képzés. Ez egyezik a Komplex Alapprogram céljaival, hiszen ahogy dr. Kusper Judit is fogalmazott: a művészet, a kreativitás a programban, így az egyetem képzéseiben, majd az oktatásban is fontos szerephez jut.
A szót ezt követően Bíró Balázs, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke vette át, aki elmondta: tartalmas évet zártak. A Mr és Miss Eszterházy, az Eszterházy Csillaga, a Gólyatábor, a tisztújítás csak néhány az idei sikeres programok közül. A HÖOK közös munkájának eredményeképp negyven százalékkal emelkedett a szociális ösztöndíj, 2020-ra pedig várhatóan a tanulmányi ösztöndíj összege is ennyivel növekszik. A Gólyatáborral négyszáz, a Gólyabállal nyolcszáz vendéget sikerült megmozgatniuk. A decemberi nyílt napra több mint 1200-an jöttek el, a beiskolázási programban is évek óta aktívan részt vesznek. Nem maradt el szokásos és sikeres adománygyűjtő akciójuk sem. Kiderült az is, hogy már készül az egyetem a január 10-12-ig tartó Educatio kiállításra.

Jövőre már tizenötödik alkalommal hirdetik meg a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatot. Dr. Kusper Judit a tavalyi számokat ismertette: három ország, tíz egyetem, 108 pályázó nyújtotta be alkotását, s ötven mű kötetben is megjelent.

Dr. Kusper Judit meglátásai szerint a kreatív írás egyre magasabb szintű, s a verseny nemzetközi sikert is jelent a nevező hallgatók számára. A négy napos kreatív írás szeminárium sikereiről is szólt az egyetemi docens, majd átadta a szót Jónás Zoltánnak, a pályázat ötletgazdájának, aki örömmel tudatta, hogy pályázóik közül hét embernek már önálló kötete jelent meg, egyetemünkről négy egykori nevezőnek.

A jövőre megjelenő kötet különleges lesz, mert nem csak az aktuális díjazott alkotások, hanem az egykori sikeres nevezők is megjelennek benne műveikkel.

Fotó: Szántó György


< Vissza