Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Évértékelő egyetemi sajtótájékoztató

Utolsó módosítás: 2019. december 10.

Rektori évértékelővel kezdődött az Eszterházy Károly Egyetem decemberi sajtótájékoztatója.

Dr. Liptai Kálmán rektor köszönetet mondott a sajtó munkatársainak, akik az év során beszámoltak az egyetem történéseiről, eseményeiről.

Úgy fogalmazott: a legnagyobb öröm egy egyetem számára, ha hallgatóinak száma növekszik, s ezt az Eszterházy Károly Egyetem elmondhatja magáról, hiszen idén is nyolc százalékkal növekedett a felvett hallgatók száma. Az intézmény legnagyobb feladata 2019-ben az akkreditáció volt, hangsúlyozta a rektor. Elmondta azt is: idén novembertől már nem az Eszterházy Károly Egyetemhez tartozik az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, hanem az Oktatási Hivatalhoz. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2017-től működött az egyetem részeként, s így évente mintegy tízmillió tankönyvnek volt felelős kiadója az egyetem rektora.

Dr. Liptai Kálmán szólt a Nemzeti Köznevelési Portál létrejöttéről, a MEFOB-on elért sikerekről, arról, hogy Magyarország legsportosabb egyeteme lett intézményünk. A MEFS gálán dr. Liptai Kálmán Hajós Alfréd Aranyplakett kitüntetést vehetett át, melyért az egyetem csapatának mondott köszönetet. Említette továbbá a Komplex Alapprogram idei eredményeit, s hogy jövőre még tovább bővül a KAPOCS iskolahálózat. Bejelentette, hogy januártól Informatikai Karral bővül az intézmény. A kar főépülete az Egri Campus legmodernebb, legújabb építménye, a Leányka úti C* lesz.

Az egyetem meghatározó eredményei között említette, hogy a Történelemtudományi Intézet és az Esterhazyanum Kutatócsoport gondozásában harminc év után ismét megjelenik egy kötet Eger történetéről, melyet az intézmény oktatói jegyeznek, s szintén az ő gondozásukban a Líceum történetéről is megjelenik egy könyv.

 

Bíró Balázs, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) leköszönő elnöke az idei hallgatói programokról, érdekképviseleti eredményekről tájékoztatta a sajtó képviselőit. Elárulta: 2020 februárjától a hallgatói normatívát negyven százalékkal emelik, de egyetemünk önkormányzata kivetette a részét a kötelező nyelvvizsga eltörléséből, az orvosi ellátás kibővítéséből, és a szociális ösztöndíj emeléséből is.

Az Eszterházy Károly Egyetem sporteredményeiről Fenyves Balázs sportreferens tájékoztatta a résztvevőket. Szólt a MEFOB eredményekről, a női kézilabdacsapat útjáról, azokról a sportprogramokról, melyek az intézmény vezetése és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat támogatásával valósulhattak meg.

Már 16. alkalommal hirdetik meg a Kortárs Hangon Irodalmi Pályázatot, mely, mint Jónás Zoltán, intézményünk nyugalmazott kulturális programigazgatója fogalmazott: egy egyedülállóan széleskörű tehetséggondozó projekt, ami az évek során folyamatosan tudott fejlődni, s mindig építkezett. A Költészet Napjára ezúttal is megjelenik majd kötet a kiválasztott alkotásokból, melynek köszönhetően nemzetközi figyelmet kapnak a tehetséges hallgatók, akik évi két kreatív írásműhelyen is részt vehetnek.

Dr. Kusper Judit intézetigazgató egyetemi docens kifejtette: a pályamunkáknak köszönhetően közelebb kerülhetnek a hallgatók belső világához. Szólt az írás jelentőségéről, valamint azt is megtudhatták a résztvevők, hogy kreatív írás szakirányú továbbképzés indításán dolgoznak kollégáikkal.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotók: Huszár Márk, Szántó György


< Vissza