Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Eszterházys kutató rangos nemzetközi elismerése

Utolsó módosítás: 2020. május 07.

Fizikus kollégánk, Nemes Frigyes János elnyerte idén a CMS kísérlet kiemelt Eredményességi Díját.


Bal oldalon Harrison Prosper a CMS Intézményi Tanácsának elnöke (FSU, USA), jobb oldalon Roberto Carlin, a CMS tudományos vezetője, középen kollégánk Nemes Frigyes János (Eszterházy Károly Egyetem és Wigner FK) a 2019-es CMS Eredményességi Díj oklevelével Svájcban, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetben, CERN-ben.

A díjat a CERN LHC CMS kísérlete 2007-ben alapította az egyéni teljesítmények elismerése céljából. A kísérlet azon tagjai nyerhetik el ezt a díjat, akik egyéni, jelentős és tartós eredménnyel járultak hozzá a CMS kísérlet sikeréhez.

A CMS a genfi székhelyű CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet Nagy Hadron Ütköztetőjének, az LHC gyorsítójának egyik nagy nemzetközi kísérlete. A díj rangját érzékelteti az is, hogy a CERN-ben dolgozó mintegy 15 ezer főből közel 5500 fő a CMS kísérlet tagjaként tevékenykedik, ám közülük csupán 28-an kaphattak hasonló elismerést az idén.

Az indoklás szerint Nemes Frigyes a 2019-es CMS Eredményességi Díjat az LHC optika paramétereinek a Precíziós Proton Spektrométer (PPS) adataiból történt, innovatív, eredeti és gondos munkája alapján nyerte el, mely minden PPS adatokon végzett CMS kísérleti adatkiértékelés alapjává vált.

Nemes Frigyes az Eszterházy Károly Egyetemen és a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske és Magfizikai Kutatóintézetben a Femtoszkópiai Kutatócsoport tudományos szakértője. PhD-jét az ELTE-n szerezte 2015-ben Csörgő Tamás (Wigner és Eszterházy Egyetem) és Csanád Máté (ELTE) témavezetésével. Nemes Frigyes magyar tagja a CERN LHC gyorsító CMS és TOTEM kísérleteinek.

Összeállította: Csörgő Tamás fizikus, az Európai Akadémia tagja, az EKE Femtoszkópiai Kutatócsoport vezetője

Források:
[0] A CMS kísérlet weblapja: https://cms.cern/
[1] A CMS Achievement Awards leírása: https://cms.cern/content/achievement-awards-0
[2] A 2019 CMS Achievement Awards díjazottjainak névsora Nemes Frigyessel: https://cms.cern/content/achievement-awards-2019


< Vissza