Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Elkezdődött a Zrínyi-konferencia

Utolsó módosítás: 2020. szeptember 04.

Az Eszterházy Károly Egyetemen szervezte meg tudományos konferenciáját a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete Zrínyi Miklós és a magyarországi barokk költészet címmel.

A meghívottakat a Líceum Kápolnájában elsőként Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a Bölcsészettudományi és Művészeti Kar dékánja köszöntötte, aki úgy fogalmazott: évek óta nagy álma volt, hogy ennek a meghatározó konferenciának az Eszterházy Károly Egyetem adhasson otthont.

Az egyetem rektora, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona köszöntőjében a 18. századi Eger kulturális és szellemi értékeit idézte meg, ezzel is alátámasztva, hogy konferencia a Líceumban méltó helyet kapott, hiszen a tudományok sorában a megyeszékhely mindig támogatta a magyar nyelv, a magyar irodalom fejlődését is.

A város képviseletében Berecz Mátyás alpolgármester üdvözölte a résztvevőket. Dr. Kecskeméti Gábor, a BTK Irodalomtudományi Intézetének igazgatója, a Klaniczay-díj kuratóriumának elnöke beszédében elsőként a konferencia múltjáról szólt, amit 1970-óta szerveznek meg évente. Megtudhattuk: a Klaniczay-díjat 2002-ben, Klaniczay Tibor halálának tizedik évfordulóján alapították az irodalomtörténész emlékére.

Ezt a díjat idén Dr. Monok István, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjának főigazgatója vehette át. A díjazott munkásságát Dr. Jankovics József irodalomtörténész méltatta.

– Az egész szakmát segítette, mindenkit támogatott, csak köszönni tudom ezt a hatalmas teljesítményt – hangsúlyozta a díjazottról.


 A konferencia a következő napokban folytatódik, részletes programját az alábbi linken találja.


 Fotók: Balogh Tibor

 


< Vissza