Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Elhunyt Dobóné dr. Berencsi Margit

Utolsó módosítás: 2017. november 05.

Életének 79. évében elhunyt Dobóné dr. Berencsi Margit, nyelvész, az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Magyar Nyelvészeti Tanszékének nyugalmazott főiskolai tanára.

Dobóné dr. Berencsi Margit 1972-től nyugdíjazásáig tanított intézményünk Magyar Nyelvészeti Tanszékén. Fő kutatási területei a stilisztika, a magyar nyelv szófaj- és alaktana és az anyanyelvi tantárgypedagógia voltak. Közel száz cikke, tanulmánya mellett két önálló könyve jelent meg a Tankönyvkiadó gondozásában: A személyiségformálás az anyanyelvi órákon, valamint Nagy László tizenkét versének elemzése. Elmélyülten foglalkozott az anyanyelvi nevelés kérdéseivel, egy évtizeden keresztül irányította a magyar szakos hallgatók gyakorlóiskolai munkáját is. Negyedszázadon át részt vett az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszéke által működtetett Stíluskutató csoport tevékenységében. Sikeresen készített fel hallgatókat országos versenyekre, tanítványai között OTDK-n első helyezettek is voltak.

Dobóné dr. Berencsi Margit temetése 2017. november 11-én 14 órakor lesz az egri Szent Donát temetőben.

Az Eszterházy Károly Egyetem oktatói és munkatársai osztoznak a családdal a gyászban, hálával gondolunk rá, emlékét és szellemi örökségét tisztelettel megőrizzük.


< Vissza