Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Életet menthet a vérplazma

Utolsó módosítás: 2018. november 07.

Megnyílt az ország hatodik Vascular Plazma központja Egerben az Agria Parkban.

Kellemes, letisztult környezetben várja a plazma donorokat az egri Vascular Plazma immár egy hónapja. Ünnepélyes megnyitóján – melynek háziasszonya Erős Antónia újságíró, műsorvezető volt – elsőként Dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma ügyvezetője köszöntötte a meghívottakat.
Elmondta, hogy az első központot 2016-ban Nyíregyházán nyitották, az egri már a hatodik Vascular Plazma az országban. Kiderült, hogy a szállításig a központban őrzött plazmából életmentő gyógyszereket készítenek, ami például az immunhiányos, hemofíliában szenvedő betegek kezelésében nélkülözhetetlen. Nyerges Judit örömmel tudatta, hogy Egerben is sok a segíteni akaró, közöttük pedig számos fiatal kereste már fel őket.
A város képviseletében Rázsi Botond alpolgármester a tudomány, valamint a társadalmi szerepvállalás fontosságát hangsúlyozta beszédében. Az egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán arról szólt: az egyetem támogatja a Vascular Plazma gondolatiságát, nyitottak a jövőbeni együttműködésekre.

Azt, hogy milyen betegségek esetében lehet életmentő a vérplazma Dr. Márton Gabriellától, immonológus, hematológustól tudhatták meg a jelenlévők. Életének történetével Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke hozta közelebb az érintettek megpróbáltatásait, bebizonyítva, mennyit jelent a segítő környezet és a pozitív, kitartó hozzáállás.
A szalagátvágást követően a rendezvényt fogadással és bejárással zárták.

Fotó: Szántó György


< Vissza