Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

EKE Pótfelvételi: vár a Pedagógiai Kar!

Utolsó módosítás: 2019. augusztus 01.

Az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Kara a pedagógusképzés teljes vertikumában működik, alap- és mesterképzéseket folytat, de a Neveléstudományi Doktori Iskola képzési programjai is keresettek.

A Pedagógiai Kar alapképzési szakjai: a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus, a tanító, a pedagógia alapszakos bölcsész, a közösségszervezés és a gyógypedagógia alapszak. Mesterképzésben elérhetőek a közösségi művelődés tanár, a neveléstudomány mesterképzési és a pedagógiatanár szakok.

A kar képzési kínálatából K. Nagy Emese dékán két képzést: a gyógypedagógia és közösségszervezés alapszakokat emelte ki. Elárulta, hogy előbbi hamarosan kibővül a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakiránnyal. Tanárszakjaik közül újdonságnak számít az okleveles közösségi művelődés tanár képzés és neveléstudományi MA végzettség birtokában választható pedagógiatanár szak.

A kar fő profilja természetesen a pedagógusképzés. Csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus és tanító alapszakok: évek óta jelentős a kereslet irántuk mindhárom campuson, Egerben, Sárospatakon és Jászberényben is. Valamennyi szak indul nappali és levelező munkarendben minden campuson.

K. Nagy Emese kiemelte: az óvodapedagógus alapszak angol nyelvű képzésként is elérhető Jászberényben. A közösségszervezés az egri és a jászberényi, míg a pedagógia alapszakos bölcsész alapképzés kizárólag az egri campuson érhető el. A korábban említett mesterképzéseket ugyancsak Egerben találják meg.

A kar dékánja elmondta, hogy nagy keresettségnek örvend a gyógypedagógia alapszak, mely Egerben logopédia, pszichopedagógia szakirányokkal nappali és levelező munkarendben, Jászberényben jelenleg logopédia, Sárospatakon pszichopedagógia szakirányokkal, levelező munkarendben indul. Kiváló gyakorlóhelyekkel büszkélkedhet valamennyi képzés mindhárom városban. Gyakran a legmagasabb szintű mentorképzésben részt vett, sokszor egyetemi végzettséget szerzett, a pedagógiai praxisban sokéves, több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakvezető, mentorpedagógus fogadja az Eszterházy Károly Egyetem hallgatóit.

Intézményünkben a gyakorlati szakemberek az elméleti képzést követő módszertanok területén folyó munkába is bekapcsolódnak, erősítve az elmélet és gyakorlat összekapcsolását. Az intézményi kapcsolatok szintjén a képzésekhez illeszkedően bölcsődékkel, óvodákkal, iskolákkal és gyakorlóiskolákkal, pedagógiai szakszolgálatokkal, gyógypedagógiai ellátást nyújtó intézményekkel, kulturális, művelődési, művészeti, sport- és szabadidős tevékenységeket, közgyűjteményi feladatellátást biztosító szervezetekkel áll kapcsolatban az egyetem.

S hogy miért az Eszterházy?

– Óvodapedagógusként nagy öröm megtapasztaltani, amikor a gyakorlati helyeken 20-25 csillogó tekintetű gyermek vár a napi mesére. Különös öröm és nagy felelősség rádöbbeni arra képzési idő alatt, hogy mekkora szerepe van egy pedagógusnak, hiszen a jövő nemzedékének nevelése a mi feladatunk. Az oktatás hagyományokra épülő, magas színvonalú. Óvodapedagógusként a gyermekek ölelő karja, megnyugtató simogatása és vigasztalása leszel. Megtanulod, milyen értékes egy-egy irkafirka és mennyi szeretet van egy földön talált, gyermekektől kapott kavicsban. Az óvodai nevelés a családi élet kiegészítője, célja a gyermekek sokoldalú fejlesztése. A pedagógus hivatás szépségei mellett fontos az egyetemi évek alatt, hogy a tudományos és a közösségi életben is aktív szerepet vállalj, hiszen az egyetemi éveidre mindig emlékezni fogsz. Én elmondhatom, hogy sokkal többet kaptam az egyetemtől, mint amire számítottam – mesélte Motolai Anna Dóra, óvodapedagógus szakos hallgató.

– Martinkovics Martin vagyok, az Eszterházy Károly Egyetem Egri Campus Hallgatói Önkormányzatának elnöke és az egyetem Pedagógiai Karának közösségszervező szakos hallgatója. Sokszor felmerül bennem a kérdés, hogy hova tovább? Ugyanígy voltam akkor is, amikor továbbtanulásról kellett döntenem. A határidő előtt mindössze két héttel döntöttem el, hogy hol és milyen szakon szeretnék tanulni. Egy olyan nagycsaládba kerültem, ahol szinte mindenki ismer mindenkit, és amit ezekkel a szavakkal jellemeznék: boldogság, közvetlenség, segítőkészség, energikusság. Még legalább ennyi pozitív jelzőt tudnék mondani mind az egyetemről, mind a karomról és a szakomról. Az elmúlt két évben nagyon sokat tett az intézmény és a szakom a karrieremhez. Megtanultam többfelé koncentrálni, párhuzamban végezni dolgokat és a legfontosabb: türelmet tanultam. Ha ezt az egyetemet választjátok, életetek legszebb évei következnek majd, és Ti is részesei lehettek annak a bizonyos Eszterházy-érzésnek!

Böngészd képzési kínálatunkat a felvi.hu és a felvi.uni-eszterhazy.hu oldalon!

>> Ne feledd, a pótfelvételi jelentkezési határideje augusztus 7! <<

Csatlakozz hozzánk közösségi oldalainkon:

Facebook: UniEszterházy - EKE

Instagram: unieszterhazy

Légy te is eszterházys!

Illusztrációk: Berán Dániel, Balogh Tibor, Kakuk Dániel 


< Vissza