Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

EKE pótfelvételi: vár a BMK!

Utolsó módosítás: 2019. július 30.

Idegen nyelvek, magyar, történelem, osztatlan és rövid ciklusú tanári szakok, illetve a zenekultúra és a vizuális művészet számos területe vár téged az Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi és Művészeti Karán. S hogy miért az Eszterházyn?

Az Eszterházy Károly Egyetem egykori Bölcsészettudományi Kara egy évvel ezelőtt, 2018-ban változtatta meg nevét Bölcsészettudományi és Művészeti Karra, ezzel is hangsúlyozva azt a magas szintű, országosan is elismert művészeti képzést, ami a karon működik. A Vizuális Művészeti Intézet (VMI) berkein belül választható a tervezőgrafika, a képalkotás – festészet és grafika szakiránnyal, illetve természetművészet specializációval, valamint mozgóképkultúra és média szakiránnyal –, a média- mozgókép- és kommunikációtanár, a rajz- vizuális- és környezetkultúra tanár, s a televíziós műsorkészítő képzés is. Dr. Pintér Márta Zsuzsanna, a kar dékánja kiemelte az osztatlan grafikusművész mesterszakot, melynek szeptembertől indul az első évfolyama.

Hangsúlyozta: a művészeti képzés rangját, színvonalát jelzi, hogy a VMI hallgatói idén számos díjat nyertek az OTDK-n. Az intézet idén bemutatkozhatott a Római Magyar Akadémián, s az egyetemmel való együttműködésüknek köszönhetően négy végzett hallgató elnyerte az egyetem és az akadémia két hónapos ösztöndíját.

Az ének-zene tanári szakra vagy a zenekultúra alapszakra jelentkezőknek jó hír, hogy a megújult kórus is szép sikereket ért el itthon és külföldön is. Dr. Pintér Márta Zsuzsanna úgy fogalmazott: a művészeti képzésnek köszönhetően nagyon változatos, színes a hallgatói élet a BMK-n: koncertek, kiállítások, szakmai rendezvények, tanulmányi kirándulások várják azokat, akik az Eszterházyn választanak e szakok közül.

Számos tanári szakpárt kínál az egyetem a karon, melyek akár testneveléssel vagy természettudományos szakokkal is párosíthatók. A népszerű alapszakok – mint a magyar, az angol vagy a történelem – közül ez utóbbitól egészen a Történelemtudományi Doktori Iskoláig tudnak eljutni a hallgatók a karon. A rövidciklusú, levelező tagozatos képzéseik remek lehetőséget biztosítanak a végzett tanároknak arra, hogy rövid idő alatt újabb szakképesítést, tanári szakot sajátítsanak el. A kar minden nappali tagozatos osztatlan tanári szakjának van levelező tagozatos párja is. Az előző évhez képest változást jelent, hogy az alkalmazott bábjáték szakirányú továbbképzést már nem a Bölcsészettudományi és Művészeti, hanem a Pedagógiai Kar hirdeti. Az előző felvételi eljárásban nagy sikere volt az alkotó-fejlesztő meseterápia szakirányú továbbképzésnek, és bíznak abban, hogy idén is sokan jelentkeznek majd rá. Idén újra elindítják a korábban nagyon népszerű drámapedagógia 60 kredites szakirányú továbbképzést is.

S hogy miért az Eszterházy?

– Hogy miért is jó a Bölcsészettudományi és Művészeti karon tanulni? A válasz egyszerű: a komplex tudás megszerzése miatt. Egy bölcsészeti karos hallgató a tudomány valamennyi szegmensébe bepillantást nyer a specifikus tárgyakon keresztül. Én, mint történelem és etika tanár szakos hallgató, a félévek során az ókortól kezdve a jelenig alapos ismereteket szereztem, de a jövő lehetséges kimeneteleiről is kaptam képet az egyetemi oktatók legjobbjaitól. Az ember életében az egyik legmeghatározóbb az egyetemi évek időszaka, és számomra a legjobb választás volt az Eszterházy Károly Egyetem BMK karán a történelem-etika tanár szak – osztotta meg velünk Laczkó Vivien.

– A tantárgyak közül a történelem és az etika érdekel elsősorban. Különösen fontos, hogy az alapvető intelligenciához hozzátartozó történelmi eseményekkel tisztában legyünk, megfelelő értékítéletet alakítsunk ki magunkban. Az Eszterházy Károly Egyetem oktatói nemcsak kiváló szakemberek, hanem emberségből is példaértékűek. Egy középiskolai tanáromat idézve: „a legszebb emlékeim az egyetemen eltöltött éveim voltak". Negyedéves hallgatóként elmondhatom, hogy amikor az Eszterházyt választottam, életem egyik legjobb döntését hoztam meg. Amellett, hogy minőségi oktatást nyújtanak számunkra, kollektív, támogató közösség alakult ki: itt mindenkiben megtalálható az a bizonyos Eszterházy-tudat – válaszolta kérdésünkre Gáspár Sándor.

Böngészd képzési kínálatunkat a felvi.hu és a felvi.uni-eszterhazy.hu oldalon! Ne feledd, a pótfelvételi jelentkezési határideje augusztus 7! A pótfelvételiről korábbi cikkünkben bővebben is olvashatsz.

Csatlakozz hozzánk közösségi oldalainkon: UniEszterházy - EKE Facebook- oldalunkon és unieszterhazy Instagram-oldalunkon.

Légy te is eszterházys!


< Vissza