Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Együttműködés, kultúra, tudomány

Utolsó módosítás: 2019. június 05.

A félév utolsó sajtótájékoztatóján az egyetem együttműködési megállapodást kötött a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségével, s bemutatták két meghatározó nyári rendezvény egyetemi programkínálatát is.

A júniusi sajtótájékoztató kezdetén dr. Liptai Kálmán rektor köszönetet mondott a sajtó képviselőinek, akik figyelemmel követik, és tájékoztatást is adnak az egyetem mindennapjairól, meghatározó rendezvényeiről. Bejelentette továbbá, hogy az egyetem vezetésének döntése értelmében létrehoznak egy Informatikai Kart, mellyel hosszútávú céljuk, hogy erősítsék a városban az informatika jelentőségét, nagy informatikai vállalatokat is bevonzva. A kar létrehozásához, mint a rektor fogalmazott, már rendelkezésre áll a tudás magja.

Az Eszterházy Károly Egyetem az elmúlt évben két programot is szervezett a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségével, mindkettővel a pénzügyi tudatosság erősítése volt a cél. A Szövetség most ezt az együttműködést hivatalos formába öntötte az egyetemmel, melynek értelmében az egyetem tanulmányok, szakmai munkaanyagok elkészítésével támogatja a szervezetet, aki a jövőben további előadásokat, konferenciákat szervez az intézményben. A szövetség elnöke, Valenta László elárulta: eddig öt intézménnyel kötöttek együttműködést, céljuk pedig az, hogy a fiatalokat pénzügyi tudatosságra ösztönözzék. Az egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának nevében Dr. Tánczos Tamás dékánhelyettes szólt az együttműködés jelentőségéről, elmondta, bízik abban, hogy a közös munka hosszútávú lesz.

A sajtótájékoztató témai között még két kiemelt jelentőségű egyetemi rendezvény is helyet kapott: az Ünnepi Könyvhét és a Múzeumok Éjszakája. A könyvhét kínálatát elsőként Oszlánczi Krisztina, a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója mutatta be. Elárulta: az idei rendezvényt – melyet az egri Főegyházmegyei Könyvtárral és a Líceum Kiadóval közösen szerveznek az Érseki Palota udvarán – az idén 15 éves Kortárs Hangon pályázat jegyében rendezik. Kiemelt szempont volt tehát a szervezők számára, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak az irodalomban, a zenében tehetséges hallgatók, valamint a Gyakorlóiskola diákjai, az egyetem külföldi hallgatói számára. A június 13-15-ig tartó rendezvényt 13-án nyitják meg a palota udvarán, majd A könyv társadalomtörténete című beszélgetésre várják az érdeklődőket. Balogh Ferenc, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója úgy fogalmazott: a két intézmény testvérként dolgozik együtt és segíti egymást, közös céljuk, hogy a Könyvhetet a könyv ünnepévé tegyék. E cél megvalósításában fontos szerepe van a Líceum Kiadónak is. Könyvvásárlási lehetőséggel, kedvezményes könyvtári beiratkozással, kézműves programokkal is készülnek a szervezők.

A Varázstorony június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján izgalmas programokkal készül, erről Dr. Murányi Zoltán, a Varázstorony igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit. Az egész naposra bővített programon a már megszokott és kedvelt tudományos és ismeretterjesztő előadásokon és fizikai, valamint kémiai kísérleteken túl kiállítás is nyílik a Varázstorony projektversenyére készült munkákból. Az igazgató kiemelte a programelemek közül Pongrácz Sándor asztrofotós előadását, aki bemutatja majd, hogy lehet akár a mobiltelefonunk segítségével is kiváló asztrofotókat készíteni. A Tittel Pál Könyvtár és a Főegyházmegyei Könyvtár is várja majd az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján, a résztvevők különleges tárlatvezetéseken ismerkedhetnek meg egyebek mellett a Líceum könyvtáraival. Az épület aulájában veterán járműcsodák parkolnak majd, s látogatható lesz a könyvtárak összes időszakos kiállítása. A barokk teremben a Ponticello kamarakórus ad koncertet ezen a napon 21 órától. Balogh Ferenc egy meglepetésbe is beavatta a résztvevőket: a városban, így a Líceumban is kosztümös idegenvezetők várják a Múzeumok Éjszakáján az érdeklődőket, akik híres történelmi személyek bőrébe bújnak majd.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Huszár Márk


< Vissza