Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egyetemünk kiválóságai

Utolsó módosítás: 2020. november 13.

Rendhagyó módon online konferencián ismertették eredményeiket az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében ösztöndíjat nyert hallgatóik, doktorjelöltek, illetve fiatal oktatók és kutatók.

A már hagyományosnak mondható programot korábban mindig Eszterházy Károly május 4-i születésnapjához igazították, idén a koronavírus-járvány miatt novemberi időpontra halasztották a szervezők. Mint Dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes rámutatott: noha a vírus miatt a személyes jelenléttől el kellett tekinteni, „a tudomány az online térben is tudomány”, ráadásul a technika segítségével azokhoz is eljuthattak az előadások, akik egyébként nem tudtak volna eljönni a Líceumba.

Elhangzott: bár a konferencia megszervezése kötelezettsége is az egyetemnek, akkor is megszervezték volna, ha nem lenne ilyen vállalás, hiszen az egyetem tudományos életében fontos pillanat az, amikor a kutatók beszámolhatnak eredményeikről. A tanácskozás címe (Kiválóságok az Eszterházy Károly Egyetemen) pedig egyszerre utal arra, hogy az intézmény büszke az ösztöndíjasokra és megbízik bennük. 

A rektorhelyettes kifejtette: az ösztöndíj rangját jelzi egyebek között, hogy rendre 3-4-szeres a túljelentkezés, ráadásul majd’ minden tudományterületről pályáznak kutatók, nagy felelősség tehát, kiket tartanak érdemesnek a támogatásra. A kiválasztásnál fontos szempont a kutatók eddigi teljesítménye, és sokat nyom a latban egyebek között az OTDK-n elért eredmény is. 

– A köztudatban az egyetem elsősorban oktatási intézményként van jelen, de az oktatóknak a kutatás is a munkájukhoz tartozik. Az egyetemnek pedig fontos feladata rátalálni azokra a fiatalokra, akik később a kollégáink lehetnek – fogalmazott dr. Juhász Tibor, hozzátéve: a konferencián elhangzó előadások, a bemutatott eredmények a többi kutatót is számvetésre ösztönzik, motiválják a további munkában. 

Dr. Váczy Kálmán Zoltán: Szőlő kórokozó gombák vizsgálata című plenáris előadása után két szekcióban csaknem 30 előadást hallhattak az érdeklődők. 

 

Szöveg: Pócsik Attila

Fotók: Balogh Tibor


< Vissza