Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egyetemünk is részt vett a VINO-n

Utolsó módosítás: 2020. október 05.

A VINO Kóstoló Ünnepen részt vett és borait kínálta a Dobó téren az Eszterházy Károly Egyetem Kísérleti Szőlőültetvények és Borászata. A rendezvény nyitónapján intézményünk sajtótájékoztatót is tartott.

– Büszke vagyok egyetemünkre – kezdte beszédét a sajtótájékoztatón az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona. Elmondta: intézményünk évek óta saját szőlőterülettel, díjazott borokkal és pezsgővel büszkélkedhet, s a szőlész-borász szakmában tanuló hallgatóink is kiváló gyakorlati képzésben vehetnek részt.

Idén a VINO-t az Utcazenészek versenyével együtt tartották, utóbbi programhoz csatlakozva egyetemünk egy másik, beiskolázási sátorral is megjelent a Gárdonyi téren.

Mennyi munka és eredmény van akár egy pohárnyi bikavérben? Erről szólt a sajtótájékoztatón intézményünk rektorhelyettese, Dr. Váczy Kálmán. Végigkísérve a bor útját kifejtette: az egyetem ültetvényein vizsgálják egyebek mellett a talajt, törekednek a szőlő fajtájának megismerésére, a legmegfelelőbb művelési formára, az esetleges betegségek elleni védekezésre, de vizsgálják az erjedést, a hordóaromákat, a házasítást.

Az alább felsorolt kutatási eredmények pedig nemcsak intézményünk borászatának érdekeit szolgálják, hanem az egész ágazatét.

Dr. Ruszkai Csaba, a Kutatási és Fejlesztési Központ megbízott igazgatója egri bortérképüket mutatta be a sajtó képviselőinek. Elárulta: céljuk, hogy az ágazatot támogató tevékenységeiket a régión túl az egész országra kiterjesszék. Bortérképük, és a vállalkozásokat támogató különféle szolgáltatásaik listája elérhető az Innorégió Tudásközpont honlapján.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor


< Vissza