Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Egy kötetben Eger ezer éve

Utolsó módosítás: 2020. november 06.

A megyeszékhely idegenforgalmát is segíti az Eszterházy Károly Egyetemhez kötődő Eger város történeti kutatócsoport munkájának eredményeképp megjelent Eger ezer éve című kötet – hangzott el a Városházán tartott bemutatón.

Elképesztően komplex, hiánypótló, és illeszkedik a sok fantasztikus kiadvány sorába – ekképp jellemezte az Eger ezer éve kiadványt a megyeszékhely polgármestere. Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a kötet marketing és idegenforgalmi szempontból is hozzátesz a város vonzerejéhez, s bizonyítékul szolgál arra is, hogy működik a párbeszéd az egyetem és a városvezetés között, hiszen, mint a polgármester kiemelte: Eger sikerében mindenki érdekelt.

A kutatócsoportok munkáját és a kötetet Dr. Pap József, az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének vezetője mutatta be. Mint felvezette: a 2014-ben alakult Eszterhazyanum Kutatócsoport alapvető céljai közé tartozik helytörténeti kutatás, valamint a publikációs tevékenység. Hasonló célokkal jött létre 2015-ben az Eger város történeti kutatócsoport, melynek vezetője a könyv egyik szerzője, az egyetem oktatója, Dr. Kristóf Ilona. Dr. Pap József elmondta: a kötetet szerző kutatócsoport célja, hogy a tudományos kutatásokat minél szélesebb körben megismertessék a város lakóival. Megtudhattuk továbbá, hogy már készül az Eger ezer éve angol nyelvű változata is, mellyel szintén a város idegenforgalmát gazdagíthatják.

A kötetről szólva Dr. Pap József úgy fogalmazott: témája a tágabb közvéleményt is érdekelheti, terjedelme befogadható, a felhasznált képek pedig szinte önálló életre kelnek. Kiemelte még a kronologikusan haladó fő- és a keretes szövegeket, melyek kiválóan kiegészítik egymást.

– Nagyon alaposan, szépen megírt és ízléses kötet – zárta gondolatait a Történelemtudományi Intézet vezetője.

A bemutatót követően Dr. Bartók Béla egyetemi docens beszélgetett Dr. Kristóf Ilonával.

Elhangzott: a szerzők a munka során felhasználták az oktatásban szerzett tapasztalatokat, s fontos volt számukra, hogy az egyre vizuálisabban gondolkodó ifjúság is örömmel vegye kezébe ezt a kötetet, ezért is fektettek nagy hangsúlyt az illusztrációk kiválasztására és elhelyezésére.

A könyv szerzői: Kristóf Ilona, Berecz Anita, A. Halász Ágoston, Borbély Zoltán, Buzás Gergely és Kozári József.


Megrendelhető a Líceum Kiadótól a wepshop.uni-eszterhazy.hu oldalról.

A Líceum Kiadó könyveit személyesen is megvásárolhatja az egyetem egri campusának Tittel Pál Könyvtárában: 3300 Eger, Eszterházy tér 1., földszint 113-as terem, telefon: +36 36 520 400/2183


Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor

 

 


< Vissza