Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Dr. Ruszkai Csabát Telekessy-díjjal tüntették ki

Utolsó módosítás: 2018. július 03.

A Heves Megyei Közgyűlés idén is Telekessy István területfejlesztési kitüntető díjjal ismerte el azokat, akik Heves megye területfejlesztésében, vidékfejlesztésében példamutató, kiemelkedő eredményt értek el. Telekessy-díjat kapott Dr. Ruszkai Csaba, az Eger Innovations Kutatásfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

Heves Megye Közgyűlése a 2018. április 27-ei ülésén döntött a díjazottakról, akik június 29-én, a megyeháza Barkóczy termében Szabó Róberttől, a Heves Megyei Közgyűlés elnökétől, valamint a grémium alelnökeitől, Dr. Bényi Szabolcs Tamástól és Tóth Csabától vehették át a kitüntetéseket. Telekessy-díjat kapott Kücsön Gyula, valamint Nagy Lajos, a HESI Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Ruszkai Csaba, az Eger Innovations Kutatásfejlesztési Nonprofit Kft ügyvezetője, az Eszterházy Károly Egyetem szenátusának tagja. Elismerésben részesült a Robert Bosch Elektronika Kft. is, melynek képviseletében Horváth Attila, műszaki ügyvezető igazgató vette át a díjat – olvasható a http://hevesmegye.hu oldalon.

Dr. Ruszkai Csaba méltatása:

„Dr. Ruszkai Csaba 2006-ban terület- és településfejlesztő geográfusként végzett a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karán.

2006-ban felvételt nyert a Debreceni Egyetem Földtudományi Doktori Iskolájába, kutatási témája a LEADER program régiófejlesztési elemzésére irányult. Doktori tanulmányai mellett a LEADER programhoz köthetően szakértői tevékenységet folytatott a Bükki, majd a Bükk-Miskolc Térségi Helyi Akciócsoportban.

A doktori tanulmányai után, 2009-ben az egri Eszterházy Károly Főiskola egykori Földrajz Tanszékének tanársegédi beosztású munkatársa lett. Szakmai továbbfejlődésében meghatározó jelentőségű volt az egri munkakezdés. Rutin jellegű felvételi elbeszélgetés helyett, szokatlan módon a geográfia oktatásának reformelképzeléseit, valamint egy gyakorlati képző, kutató és szolgáltató központ megalapításának koncepcióját vázolta fel Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona tanszékvezető asszonynak. Ennek az ötletelésnek a végeredménye másfél évvel később a régiómenedzser geográfus képzés elindítása lett, amelyet az Innorégió Tudásközpont megalapítása követett a Földrajz Tanszék vezetőjének kezdeményezésével és a Természettudományi Kar egykori dékánja szakmai és stratégiai támogatásával. A három alapító tag Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, Dr. Liptai Kálmán és Dr. Ruszkai Csaba az országban egyedülálló módon a földrajz és környezettudományi kompetenciákra épülő, alkalmazott jellegű, kvázi egyetemi vállalkozást hozott létre. 2013 júliusától vette át a Tudásközpont igazgatói megbízatását. Ugyancsak 2013-tól az Eszterházy Károly Egyetem szenátusának tagjává választják.

Az Innorégió Tudásközpont megalapítását követően annak építésére és saját tudományos fokozatának megszerzésére koncentrált. Előbbihez kapcsolódik egy magyar-német kutatási projekt alapvetéseinek kialakítása, amely a fenntartható regionális fejlődés feltételeinek meghatározására fókuszált.

Jelenleg kollégáival újszerű térinformatikai szolgáltatások piaci bevezetésén dolgozik, valamint egy területi döntéstámogató rendszer fejlesztésével tervezi erősíteni az Egri borvidék gazdasági attraktivitását.

2015-től látja el az Eger Innovations Kutatásfejlesztési Nonprofit Kft ügyvezetői teendőit, melynek köszönhetően tovább bővíti az Eszterházy Károly Egyetem, Heves megye, Eger és a régió gazdasági szereplői közti szakmai és gazdasági kapcsolatokat. Munkatársaival közösen készítették el többek között a város befektetésösztönzési stratégiáját, helyi termékfejlesztési koncepcióját, és befektetésösztönzési promóciós kisfilmjét is.

Jövőbeli tervei között a kutatás és szolgáltatáshasznosítás fejlesztése, korszerű tananyagírás, valamint alkalmazott jellegű, nemzetközi szintű kutatási irányok megerősítése szerepel, elsősorban térinformatikai, távérzékelési támogatású, agroökológiai területen.

Kollégái optimista, humánus és agilis embernek ismerik, aki sokat tesz a jó minőségű és a jó hangulatú munkakörnyezet megteremtéséért is.”

Fotó: Toma Sándor


< Vissza