Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

DELTA: „az élet beköltözött az új épületbe”

Utolsó módosítás: 2020. július 29.

Átadták az Eszterházy Károly Egyetem Egri Campusának megújult DELTA épületét a Leányka úton. Az átadón részt vett Dr. Bódis József államtitkár és Kormos Gyula építész is. A beruházásnak köszönhetően közel 1300 m2 területen a kor igényeinek megfelelő eszközpark (sportdiagnosztikai eszközök, művészeti oktatást segítő eszközök) várja majd a hallgatókat, oktatókat.

Az Eszterházy Károly Egyetem büszke lehet a több mint kétszázötven éves múltja mellett a fejlődésre, arra, hogy líceumból főiskola, majd egyetem lett – fejtette ki a DELTA épület átadóján szerda délelőtt Prof. Dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Szólt a járványhelyzet hozta kihívásokról is, s köszönetet mondott többek között az oktatók, a hallgatók és a családok helytállásáért.

Köszöntőjében kifejtette továbbá, hogy az egyetemeknek az oktatás mellett kulturális és tudományközponti szerepe is van, feladata pedig többek között a környék gazdasági életének dinamizálása. Véleménye szerint intézményünk e tekintetben is büszke lehet az eredményekre. Mint fogalmazott, az Eszterházy Károly Egyetem a pedagógusképzés zászlóshajója.

– Az élet beköltözött az új épületbe – jegyezte meg az államtitkár a DELTA épület termeit díszítő, szavai szerint gyönyörű és modern festményeire utalva. Mint mondta, az Eszterházy Károly Egyetem egy széles portfóliójú felsőoktatási intézmény, mely immár a DELTA-val egy imponáló és funkcionális épülettel gazdagodott.

Az Eszterházy Károly Egyetem rektora, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona köszöntőjét azzal nyitotta: a sport és a művészet megfér egymás mellett, sőt, egymást erősítik is, példaként hozta erre a Komplex Alapprogramot, s jó példa lesz erre a DELTA épület is. A Vizuális Művészeti Intézet termei mellett ugyanis egy Egészség- és Sportdiagnosztikai Központ is helyett kapott a megújult falak között.

– Büszkék vagyunk a művészeti és sportképzéseinkre – hangsúlyozta a rektor, majd az intézmény több mint hetvenéves művészeti képzésének múltjára emlékezett. Kitért arra is, hogy művészeti és művészetközvetítői képzéseinken végzett hallgatóink befolyásolhatják a jövő vizuális kultúráját: ők alakíthatják és taníthatják azt. Ezt hivatott támogatni az elkészült épület is, inspiráló környezetével.

Bemutatta a diagnosztikai központ sportot, egészségvédelmet és orvostudományt egységesítő létesítményét is, melyben a jövőben a sportolók teljesítményének vizsgálását, a sportsérülések kezelési lehetőségeinek kérdéskörét, valamint az emberi egészség megőrzésének lehetőségeit vizsgálják és kutatják majd. Mint megtudhattuk, a tervek szerint ebben az épületben a jövőben lakossági egészség- és életmód-szolgáltatások is várhatóak.

A megnyitón részt vett, és az épületet bemutatta Kormos Gyula építész.

– Az építészet célja, hogy tereket alkosson a közösségeknek – jegyezte meg munkájukról. Kormos Gyula tervezte az Eszterházy Károly Egyetem C* épületét is, melyet 2016-ban a Lechner Tudásközpont Legjobb 1945 után Épült Épület Rekonstrukciója Különdíjjal tüntettek ki. Jobbra vágynak az átlagosnál és elkötelezettek – így vélekedik intézményünkről az építész, és azt is elárulta: szeret az egyetemmel együtt dolgozni. A DELTA épület kialakításakor a vezérfonal az volt, hogy átlátható, egyértelmű tereket alkossanak, külsejében viszont színes és karakteres legyen, ahogy a benne történő oktatás is az lesz.

Kormos Gyula elmondta: a sportközpont akadálymentesített, külsejében is kissé eltérő a DELTA épület oktatási részétől, benne egyebek mellett tárgyaló kapott helyet és korszerű mozgáselemző központ is fog működni.

– Az épület már messziről mutatja, hogy itt különleges dolgok történnek – fogalmazott az építész. Bemutatta az épület tereit is, melyeket a szobrász, a grafikus és a festő hallgatók igényeinek megfelelően alakítottak ki. A műtermek mellett a közösségi terekre is odafigyeltek, valamint a hallgatók igényeire, arra, hogy éppen közösségi vagy individuális élményre vágynak. Mint Kormos Gyula kifejtette: jó néhány nemzetközi műhelyt megvizsgáltak a DELTA épület kialakítása előtt, így reméli, hogy olyan épületet alkottak, melyet örömmel használnak majd hallgatók és oktatók egyaránt.

A DELTA épület átadása előtt megtartotta havi sajtótájékoztatóját is az Eszterházy Károly Egyetem, melyen Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona értékelte az eltelt, mint mondta, korántsem szokványos félévet. Kiemelte: a koronavírus-járvány megváltoztatta az intézmény megszokott életét, de az egyetem meg tudott birkózni a kihívásokkal. A rektor beszédében kitért a felvételi eredményekre is, utalva a hamarosan kezdődő pótfelvételi időszakára, majd örömteli eredménnyel folytatta: a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság egyhangúlag újabb öt évre támogatta és akkreditálta az intézmény működését. A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írt alá az egyetem és az Ostoros Családi Pincészet. Dr. Váczy Kálmán rektorhelyettes intézményünk szőlészeti- és borászati szerepvállalásáról, és annak eredményeiről szólt, és kifejtette: ebben az együttműködési megállapodásban is szeretnék a kutatásfejlesztés és az oktatás eredményeit kiteljesíteni, hasznosítani.

Soltész Gergő, az Ostoros Családi Pincészet elnök-igazgatója örömét fejezte ki, hogy gyakorlati helyszínt biztosíthat a szavai szerint felkészült, lelkes és lelkiismeretes hallgatóink számára. Az együttműködés értelmében a kiemelkedően tehetséges hallgatókat anyagi támogatásban is részesítik majd.

Írta: Berán-Juhász Henrietta
Fotók: Balogh Tibor

A beruházás az EFOP-4.2.1-16-2017-00012 azonosítószámú "Az Eszterházy Károly Egyetem infrastrukturális fejlesztése" című projekt keretében mintegy 540 millió Ft támogatásból valósult meg.


< Vissza