Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Sajtótájékoztató - fókuszban az Egri Tavaszi Fesztivál

Utolsó módosítás: 2018. február 23.

Egri Tavaszi Fesztivál, újabb együttműködési megállapodás az MTA Agrártudományi Kutatóközponttal, II. Országos Modern- és Kortárstánc Fesztivál - ezekről a témákról számoltak az egyetem februári sajtótájékoztatóján.

Az Eszterházy Károly Egyetem februári sajtótájékoztatóján elsőként a tavaszi fesztiválról számoltak be a meghívott vendégek. Dr. Lőrincz György borász a március 15-ei Egri Csillag Fellövésről beszélt, melynek ezúttal is a Líceum ad otthont. Elmondta: idén megújul a program, így meghívják Tóth Vera énekesnőt is a rendezvényre, s az ő zenei kíséretével kóstolhatják meg a vendégek a 2017-es Egri Csillagot.


Ezt követően Antal Anett, a Média Eger Kft. Kulturma Csoportjának ügyvezető igazgatója beszélt,aki úgy fogalmazott: negyvennyolc napig tartanak a Tavaszi Fesztivál programjai. A rendezvény logója, s jelmondata változatlan: Csillagtól csillagig, mely egyebek mellett azt is jelenti, hogy a programok a csillag fellövésétől az Egri Csillag Weekendig tartanak. Kiállítás, zene, tánc, színház és irodalom: több mint ötven különféle programot kínálnak a kultúra iránt érdeklődők számára, melyek közül kiemelkedik az igazán különlegesnek ígérkező Hungarikum Piknik, az egy évvel ezelőtt hungarikummá avanzsált Egri Bikavér tiszteletére szervezett gasztronómiai rendezvény. Kiemelte a partnerek közül az Eszterházy Károly Egyetemet, mely tizennégy kiváló programmal járul hozzá a fesztivál kínálatához.

Az egyetem kínálatáról dr. Gábos Judit, az Ének-zene tanszék vezetője, dr. Kusper Judit, a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet vezetője, és Csontó Lajos, a Média és Design Tanszék vezetője számolt be. Koncerteket, irodalmi előadásokat és kiállításokat is kínál az egyetem a Tavaszi Fesztiválon. Az intézmény szervezésében többek között a Visegrádi Kórustalálkozó ünnepi hangversenyére, a Tipózóna és a Reflexiók kiállításra, valamint az Elágazó meseösvények kerte - A mesék szerepe és helye az oktatásban című előadásra várják majd az érdeklődőket.

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Balázs Ervin, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának főigazgatója is, aki kiemelte: az egyetem és a szervezet közötti kapcsolat nem új keletű, hiszen egy 2017-ben elnyert, sikeres uniós pályázat megvalósításában konzorciumi partnerként munkálkodnak együtt a szakemberek. Ám ezt az együttműködést ezúttal még tovább mélyítették. A most megkötött együttműködési megállapodás – a szőlészet-borászat magas fokú minőségi fejlesztése mellett – további közös, innovációs és fejlesztési tevékenységek, valamint szolgáltatások kialakítására, mezőgazdasági területen további közös pályázatok megvalósítására irányul. A tervek szerint az MTA Agrártudományi Kutatóközpont növényvédő, biológus szakmérnökei igény szerint óraadóként adják át tudásukat az egyetem hallgatóinak, ezzel is népszerűsítve a kutatói életpályát. Dr. Balázs Ervin hangsúlyozta azt is: szeretnének új kutatógenerációt felnevelni, s átadni tudásukat ezeknek a fiataloknak. Hozzátette: az egyetem mindig elkötelezett volt a minőségi képzésben, ezért bíznak abban, hogy ez az együttműködés is gyümölcsöző lesz.

Dr. Liptai Kálmán, az egyetem rektora elmondta: egy nagymúltú akadémiai kutatóintézet és az egyetemi kutatóintézet találkozása, valamint együttműködésük számtalan lehetőséget rejt magában, így mindenképp kedvező az egyetem számára ez a megállapodás.

A tájékoztató zárásaként Gulyik Judit táncpedagógus számolt be a II. Országos Modern- Kortárstánc Fesztiváltról, amit az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolája vasárnap szervez 14 órától a Gárdonyi Géza Színházban. A három fordulós verseny döntőjében gyermek, ifjúsági és junior kategóriában méri össze tudását fellépő 150 fiatal.

Fotók: Szántó György


< Vissza