Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Bemutatkozik az Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar

Utolsó módosítás: 2019. szeptember 18.

A Gyöngyösi Károly Róbert Campus ad otthont az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karának (AVK). Az agrár-felsőoktatás Gyöngyösön több mint 55 éve van jelen.

Nappali és levelező tagozaton, három képzési szinten, állami ösztöndíjas és önköltséges formában kínál továbbtanulási lehetőséget az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara.

A kar 2 éves képzési idejű felsőoktatási szakképzési szakjain választható az általános agrárismereteket közvetítő mezőgazdasági felsőoktatási szakképzés és a történelmi gyökerekből táplálkozó szőlész-borász felsőoktatási szakképzés. Utóbbi nemcsak Gyöngyösön, a Mátrai Borvidék központjában tanulható, hanem a Tokaji Borvidék szomszédságában, a sárospataki campuson is.

A mérnöki oklevél kiadásával záruló 3,5 éves képzési idővel rendelkező alapképzési (BSc) szakok széleskörű agrár-ismereteket fednek le: kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki, vadgazda mérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki szakok választhatók. Ezek képzési helye Gyöngyös, míg a szőlész-borász mérnöki alapképzési szak egri és sárospataki képzési helyszínnel választható. Egyes szakokon mélyebb ismereteket adó - gyógy- és fűszernövények, agrár-környezetgazda, növénytermesztő-növényvédő, helyi gazdaságfejlesztő, valamint településgazda – specializációk is választhatók.

Mezőgazdasági mérnöki alapképzési szakon magyar és külföldi hallgatóink angol nyelven is folytathatják tanulmányaikat.

Duális képzésben a kertészmérnöki, mezőgazdasági mérnöki és szőlész-borász mérnöki alapképzés szakok választhatók.

Egyetemi szintű, mesterfokozatot tanúsító oklevelet vidékfejlesztési agrármérnöki (MSc) mesterképzési szakon van lehetőség szerezni.

A gyakorlati ismeretek megszerzését a tangazdaság, a Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, az Erdőtelki Arborétum, a tass-pusztai laboratóriumok valamint üzemlátogatások is biztosítják.

Az Erasmus+ programnak köszönhetően valamennyi szakon van lehetőség külföldi részképzésre és különböző gyakorlatok (üzemi, gazdasági, nyári gyakorlat illetve a gyakorlati szemeszter) teljesítésére.

A diplomával már rendelkezők részére a hulladékgazdálkodási szaktanácsadó és a precíziós mezőgazdasági szakmérnök ill. szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakok nyújtanak új és mélyebb ismereteket. E szakokat levelező tagozaton hirdetjük önköltséges formában.

A szabadidő hasznos eltöltését több öntevékeny kör segíti. A Mátrai Borvidék nyújtotta környezetben a Bor Klub minden képzési terület hallgatója részére nyitva áll, hogy a kulturált borfogyasztás, továbbá a borászat és a gasztronómia világába kalauzolja az érdeklődőket.


A campus Gyógynövény Klubja rendezvényeire és külföldi szakmai utazásaira a gyógy- és fűszernövények iránt érdeklődőket várja. A MátraVidék Klub a vidéki térségek sajátos gazdasági-társadalmi folyamataival, és vidék fejlődését elősegítő eszköztárral ismerteti meg a hallgatókat.

Arra a kérdésünkre, hogy miért jó eszterházysnak lenni, Bozó Ádám, szőlész-borász mérnök szakos hallgató válaszolt:

„Ha az Eszterházy Károly Egyetem, Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kar valamely szakára jelentkezel, akkor a magas szintű elméleti oktatás mellett megfelelő gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetsz a képzés ideje alatt. A szőlész-borász mérnöki szakos hallgatók számára a szaktárgyakkal kapcsolatos foglalkozásokat az Egyetemhez tartozó 25 hektáros szőlőbirtokon és a hozzá tartozó pincében tartják meg. Szőlőtermesztés technológiája, Borászati rendszerek és Borok érzékszervi bírálata, csakhogy egy párat említsek a tantárgyak közül. A hallgatók diplomájuk megszerzéséig saját vizsgabort is készítenek, melyhez az általuk kiválasztott szőlőfajtát a metszéstől kezdődően egészen a szüretig gondozzák a birtok területén. És hogy a pihenésről is essen pár szó, a hallgatók által önállóan szervezett, havi rendszerességgel megtartott Borklubnak köszönhetően a világ legkülönlegesebb borainak kóstolására is lehetőségünk nyílik. Jómagam a szak egyik legnagyobb erősségének azt tartom, hogy az egyetem különböző campusainak köszönhetően a Mátrai, az Egri és a Tokaji borvidék életébe is bepillantást nyerhetünk, továbbá a szakmai gyakorlatoknak köszönhetően be is kapcsolódhatunk."

A mezőgazdasági mérnöki szakon tanuló Lénárt Dóra szerint pedig:

"Hol lehetne hitelesebben Agrártudomány és Vidékfejlesztési Karon tanulni, mint vidéken a Mátra lábánál? Ahol ma is a mezőgazdaság egy meghatározó ágazat, valamint a turizmus és területfejlesztés miatt a vidékfejlesztés is kézzel fogható. Gyakorlatorientált és multidiszciplináris alapokra épül. Több száz hektár termőterület, korszerű laboratóriumok, 2000 négyzetméter üvegház, gyógynövénykert várja az AVK-ra jelentkezőket. Ezek mellett szakmai angoltudásukat is fejleszthetik, hiszen bármikor lehetőség van beülni a nemzetközi hallgatókhoz az angol nyelvű órákra. Az itt végzett hallgatók ezeknek köszönhetően gyakorlatban is alkalmazható tudást szerezhetnek és versenyképes diplomát kapnak. Én már hoztam egy jó döntést, amikor az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karára jelentkeztem mezőgazdasági mérnöknek. Most rajtad a sor!"

A kar több szakján is elérhető duális képzési formával később, egy önálló cikkben foglalkozunk.

A pótfelvételi július 29-től augusztus 7-ig tart! 

Böngészd képzési kínálatunkat a felvi.uni-eszterhazy.hu oldalon!

Csatlakozz hozzánk közösségi oldalainkon:
Facebook: UniEszterházy - EKE
Instagram:  unieszterhazy

Légy te is eszterházys!

 

 


< Vissza